Política

Junts pel Sí presenta a la CUP una “proposta d'acord” sobre el pla de xoc i la investidura

El document ha de sotmetre's a votació en l'assemblea cupaire del proper diumenge 27 de desembre

El text contempla un pla de xoc social de 270 milions d'euros i l'aturada de BCN World

Junts pel Sí ja ha presentat aquest dimarts una “proposta d'acord” a la CUP, que la sotmetrà a votació de l'assemblea el proper diumenge, 27 de desembre. “No és un acord amb la CUP, és una proposta que hem treballat amb la CUP i que han de validar en l'assemblea del 27 de desembre”, ha subratllat el cap de llista de JxSí, Raül Romeva, que ha comparegut en roda de premsa amb Marta Rovira, Josep Rull, Toni Comín, Lluís Corominas, Eduardo Reyes, Jordi Turull, Muriel Casals, Pere Aragonès, Magda Casamitjana i Lluís Llach.

“El document s'ha fet treballant amb la CUP, però no és un text acordat amb la CUP, perquè la CUP ha de treballar-lo en els seus àmbits respectius”, ha volgut insistir Romeva, que també ha explicat que el text presentat incideix en “tres àmbits de preocupació que a la vegada són tres compromisos clars”.

El pla presentat consta de 63 pàgines i recull un pla de xoc amb 35 propostes i una despesa de 270 milions d'euros. Segons ha detallat Romeva, el primer àmbit d'actuació se centra en què la transició cap a la nova condició de República o Estat català s'ha de fer amb totes les garanties jurídiques.

En segon lloc, contempla un pla de xoc social que posa de manifest les prioritats de mesures específiques d'acció amb dotacions pressupostàries. Les tres primeres qüestions més immediates tenen a veure amb pobresa infantil, pobresa energètica i evitar els desnonaments.

I un tercer element és “la necessitat de continuar amb aquest compromís escrupolosament democràtic que ha marcat tot el procés fins a data d'avui i que legitima les accions que volem emprendre”. “L'objectiu fonamental és seguir eixamplant la base social a favor de la constitució d'un nou estat català”, ha afirmat Romeva.

El cap de llista de JxSí ha detallat que el full de ruta “ens porta a un escenari d'un termini de 18 mesos de feina per tenir el marc legal que ens ha d'emparar i que ens ha de portar a unes eleccions constituents”. “És a dir, -ha continuat- això ha començat a les urnes i ha d'acabar a les urnes”.

Romeva ha assegurat que aquesta proposta d'acord presentada avui està destinada a “garantir la seguretat jurídica” a través de la conformació de les estructures d'estat i dels marcs jurídics per fer la transició nacional i inclou les “mesures específiques i les dotacions pressupostàries” en relació al pla de xoc.

Pel que fa a l'organització del govern que JxSí proposa a la CUP és, segons ha indicat Romeva, la que ja va explicar Artur Mas al Parlament amb una presidència formada per quatre persones. “Una fórmula de govern diferent per a una situació de transició”, ha dit. De la mateixa manera, es manté la qüestió de confiança proposada en sessió parlamentària.

Preguntat per BCN World, ha avançat que el document preveu “paralitzar a tots els efectes” el complex.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel desafia Biden i manté els plans a Gaza encara que “hagi d'estar sol”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA