Política

20-D, els comicis més oberts

Més de 5,5 milions de catalans poden votar en les eleccions espanyoles més incertes

La franja entre 40i 64 anys és la que concentra més electors

Les forces sobiranistes avaluen la seva capacitat de mobilització

Si hi ha una conclusió comuna a les enquestes i sondeigs publicats en aquesta campanya electoral és que les d'avui són les eleccions espanyoles més obertes dels darrers temps. A l'Estat espanyol, els comicis serviran per passar el cotó al bipartidisme i confirmar si el model sorgit de la transició democràtica resisteix. La jornada posarà a prova el PP i el PSOE, però també els anomenats partits emergents, Ciutadans i Podem, que s'enfrontaran per primer cop en unes estatals a les urnes. A Catalunya, és l'independentisme el que s'interroga sobre el seu pes passades les catalanes del 27 de setembre, en plena negociació entre Junts pel Sí i la CUP per arribar a un acord per investir Artur Mas com a president de la Generalitat. I tot plegat després que els de l'esquerra anticapitalista hagin recomanat l'abstenció per al 20-D, cosa que ha provocat l'enuig de convergents i republicans.

Més de 36,5 milions de persones estan cridades a les urnes, més de 5,5 milions a Catalunya. Del total d'electors a Espanya, gairebé 1,6 milions exerciran el seu dret a vot per primera vegada. Si mirem al Principat, són més de 400.000 els que tenen entre 18 i 24 anys.

Els comicis del 20-D s'han plantejat com els del relleu generacional en què les forces emergents pugnen amb els dos partits estatals tradicionals per fer-se un lloc en el panorama polític espanyol. Ciutadans però sobretot Podem mima l'electorat més jove i menys conservador –al que se li pressuposa menys por al canvi–, el PSOE navega entre dues aigües i el PP, el dóna pràcticament per perdut. Les fotografies de Mariano Rajoy jugant al domino durant la campanya reforcen la tesi que han abocat els esforços en recuperar els votants del 2011, en especial els de més edat.

Si s'atén a les xifres de l'Oficina del Cens Electoral 10,8 milions d'electors tenen entre 18 i 39 anys i és la franja d'entre 40 i 64 anys la que concentra un major nombre de persones amb dret a vot, 15,2 milions. De l'edat de jubilació en endavant, n'hi ha més de 8,4 milions. La proporció es manté a Catalunya, on més d'1,5 milions de les persones que poden exercir el seu dret tenen de 18 a 39 anys, més de 2,3 milions entre 40 i 64, i més d'1,3 van dels 65 anys avant.

Fi del bipartidisme?

L'edat pot ser una de les claus que expliquin el resultat de les dotzenes eleccions a les Corts d'ençà de la recuperació de la democràcia. Amb un pressupost que supera els 130 milions, s'ha de veure si posaran en qüestió el model clàssic imperant des de la transició. Sigui quin sigui el resultat, però, la partida espanyola ja no es jugarà a dos. També sembla que quedaran per al record les majories absolutes. Conscient, el PP arriba a les eleccions més incertes brandant la carta de l'experiència i les xifres de la incipient recuperació econòmica i picant l'ullet a Ciutadans, que ja ha garantit que facilitarà la investidura a Mariano Rajoy si els populars són els més votats. La incògnita és si l'aritmètica acompanyarà les dues forces després que els d'Albert Rivera hagin perdut embranzida en les dues últimes setmanes. O, si en canvi, afavorirà les esquerres en una campanya de remuntada per a Podem. Avui es revelarà si els de Pablo Iglesias superen uns socialistes amb expectativa a la baixa i si tenen l'accés a la Moncloa al seu abast. La possibilitat d'una gran coalició entre el PP i el PSOE és una altra de les opcions possibles, malgrat que els dos partits l'han descartat radicalment.

A Catalunya, a l'eix esquerra-dreta i al de antic-nou, se li afegeix la clau nacional a l'hora d'anar a votar. Malgrat el que es preveia, el procés no ha estat massa present en la campanya espanyola, més enllà de rebuig del PP i el PSOE i l'oferta de referèndum de Podem. Les forces sobiranistes s'enfronten al repte de mobilitzar el vot independentista en un moment en què la negociació entre Junts pel Sí i la CUP està oberta, a una setmana per a l'assemblea en què els d'Antonio Baños decidiran si investeixen Mas o no. Les crides a la mobilització han estat una constant de Democràcia i Llibertat i Esquerra. Avui es veurà si han fet efecte.

LES XIFRES

350
Són els diputats
que s'elegeixen avui al Congrés i 208 senadors. Un total de 47 i 16 a Catalunya.
36,5
Milions de persones
estan cridades avui a les urnes en les eleccions del 20-D.Més de 5,5 són catalans.
1,5
Milions de joves
podran votar per primer copi. A Catalunya més de 400.000 tenen entre 18 i 14 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

L’exèrcit israelià reprèn l’ofensiva al nord de l’enclavament palestí

Barcelona
Guerra a Gaza

Biden afirma que hi hauria “un alto el foc demà” si Hamàs allibera els ostatges

Barcelona

Puja la participació respecte el 2021 i se situa al 26, 9% a la una de la tarda

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona
Pròxim Orient

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona