Política

Victòria incontestable de JxSí

La candidatura que encapçala Lluís Llach rep més del 56% dels vots a les comarques gironines i obté onze dels disset diputats en disputa

El cap de llista diu que el resultat valida “l'inici del camí solemne a la independència”

“Família, hem guanyat!” Lluís Llach, cap de llista de Junts pel Sí a les comarques gironines, va iniciar amb aquesta afirmació així de concloent el seu discurs de valoració dels resultats davant de tota la candidatura que l'acompanyava i dels militants i apoderats dels diversos partits a la sala d'actes de l'hotel Carlemany.

La candidatura de Llach, Anna Caula, Carles Puigdemont i Roger Torrent va obtenir ahir més dels 56% dels vots; va rebre la confiança de més de 213.000 vots a la demarcació de Girona, que li han valgut per obtenir onze dels disset diputats que hi havia en joc.

Tota la candidatura de Junts pel Sí va ser rebuda amb crits d'independència i forts aplaudiments, i Llach es va mostrar satisfet pel resultat de la candidatura arreu de Catalunya assegurant que s'havia vençut en diversos fronts. En primer lloc va remarcar el que la victòria garantia: “Ens hem guanyat el dret a l'autodeterminació fent unes plebiscitàries on volien només que fossin unes eleccions autonòmiques, i aquesta és la primera derrota del govern espanyol.”

Amb els resultats a escala de Catalunya, Llach també va posar en relleu: “Tenim una majoria parlamentària per governar. A escala nacional necessitarem la CUP i ja ens hi posarem d'acord, i amb la resta ja ens espavilarem.” En tercer lloc, el cap de llista de Junts pel Sí també va ser taxatiu pel que fa al camí a seguir pel Parlament a la vista dels resultats electorals. “Amb aquests resultats, quan constituïm el Parlament proclamarem l'inici solemne del camí cap a la independència del món i de l'Estat espanyol”, va afirmar Llach, que va provocar que la sala tornés a cridar proclames d'independència.

Sabent que els resultats tindran avui múltiples interpretacions depenent de qui en faci la lectura, Llach també va voler deixar clar que “també hem guanyat amb vots perquè sumen un 54,6% pel sí i la resta pel no”.

Fet diferencial gironí

El cap de llista de Junts pel Sí no va oblidar el paper de les comarques gironines en l'avançada sobiranista. Per això, Llach va subratllar: “El paper de Girona ha estat a primera línia amb un gran resultat. Quasi podem començar nosaltres sols”, va concloure amb ironia. Tota la candidatura va voler compartir amb les desenes de persones que havien seguit la nit electoral des de la pantalla que la candidatura va instal·lar a la plaça Miquel Santaló. Llach va repetir els arguments que ja havia proclamat als militants, però va ser més entusiasta quan va afirmar que amb els resultats a la mà “anem de dret cap a la independència”. Davant de la ciutadania, Llach va fer un prec: “Seguiu posant-vos a davant, i ens vigileu i ens exigiu a nosaltres, perquè això ho fem per vosaltres”. L'èxit de la convocatòria de l'ANC a tocar de la plaça del Lleó va fer que la candidatura de Junts pel Sí decidís acostar-se fins a aquell punt de la ciutat, on Llach va reiterar els arguments que ja havia donat com a valoració amb anterioritat.

LES FRASES

Hem guanyat el dret de l'autodeterminació en unes plebiscitàries on volien autonòmiques. És la primera derrota del govern espanyol
El resultat permet proclamar l'inici solemne del nostre camí cap a la independència del món i de l'Estat espanyol
Hem guanyat amb el paper de les comarques gironines a primera línia amb un gran resultat. Quasi que podem començar nosaltres sols
Necessitarem la CUP per governar. En l'àmbit nacional ens posarem d'acord i amb la resta ja ens espavilarem
Lluís Llach
Cap de llista de junts pel Sí a les comarques gironines

Més del 52% de JxSí, a la capital

La candidatura de Junts pel Sí també va obtenir un molt bon resultat a la ciutat de Girona, on va aglutinar més del 52% dels vots amb els 25.900 votants que van triar aquesta candidatura. El corrent sobiranista de la capital gironina, ara molt present al ple de Girona, es va deixar notar, i és que la CUP es va situar com a tercera força a la ciutat amb prop de cinc mil vots i més d'un 10% del total. Això vol dir que les forces independentistes van acumular sis de cada deu vots a la ciutat de Girona.

Això sí, també destacable és la segona posició obtinguda per Ciutadans a Girona, on els més de 6.500 vots li van permetre aconseguir un 13,1% de suport a la candidatura que encapçalava Jean Castel, que des del juny també és regidor a l'Ajuntament de Girona. Darrere se, en quarta posició, s'hi va situar el PSC, amb uns 4.700 vots i el 9,36%, mentre que el PP va quedar cinquè a la capital, amb més de 3.000 vots.
Darrere hi van quedar les candidatures de Catalunya Sí que es Pot, que va vorejar el 5% de vots amb més de 2.450, i per acabar Unió només va rebre a la capital gironina uns 1.170 vots i el 2,36%. La demostració de força que va fer la candidatura de Junts pel Sí dijous passat omplint amb més de vult mil persones el pavelló de Fontajau també es va deixar notar a les urnes ahir, per bé que en l'acte multitudinari de final de campanya van venir ciutadans d'arreu de la demarcació a sentir els caps de cartell de la candidatura que clarament ha guanyat a les comarques gironines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.