Política

Rebuig dels alcaldables al projecte de variant a Bescanó

Els caps de llista de CiU, ERC i ICV-EUiA van coincidir que no els agrada el traçat que la Generalitat ha presentat

Ahir van celebrar el debat electoral i pràcticament van omplir el teatre

El projecte de variant de Bescanó no convenç els principals alcaldables, que ahir van celebrar un debat al teatre: Pere Lluís García (CiU), Moisès Ortega (ERC) i Ángeles López (ICV-EUiA) —l'alcaldable del PP, Miguel Martí, un industrial de Bordils, no va anar-hi perquè està de viatge, segons van informar els populars— es van mostrar contraris al traçat que va presentar la Generalitat pel nord del municipi. El candidat de CiU va admetre que no li agrada l'avantprojecte, i va assegurar que crearan una comissió de participació ciutadana “per defensar el millor projecte.” Es marquen, però, un principi fonamental: “la preservació de la plana de Vilanna.” En l'avantprojecte és travessada per la nova variant, que a més passa d'una banda a l'altra del Ter almenys dos cops. Encara més contundent va ser Ortega, que va assegurar que s'hi oposen “del tot perquè perjudica el comerç, el medi ambient, i no arregla la Pilastra.” Va afegir-hi que si arriben noves propostes les estudiaran, però va expressar els seus recels sobre l'efecte que tenen les variants en els municipis. “Els pobles perden entitat i sembla que no hi siguin”, va dir, i va mencionar els casos de la Cellera i Llagostera. La candidata d'ICV-EUiA va considerar que la variant “no soluciona res” i va dir que en cas de manar demanaran l'opinió als ciutadans.

Un altre tema va dominar el debat, moderat pel periodista i conseller delegat del grup Hermes, Joan Vall. Va ser al voltant de les infraestructures i els equipaments, l'ensenyament, la cultura i, de manera més genèrica, el model de poble. La passarel·la que ha d'unir el municipi amb Sant Gregori per damunt del Ter va generar discrepàncies entre el representant de CiU, per una banda, i els d'ERC i ICV-EUiA, per l'altra. García va destacar que era una infraestructura “molt demanada pels bescanonins”, i va expressar la satisfacció de l'actual equip de govern —del qual forma part— per aquest projecte. El candidat d'ERC va mirar de tirar-li aigua a les brases i li va dir que no estava d'acord que es fes. Va dir que ja hi ha dues passarel·les “de concessió privada durant 15 anys”, va considerar “exagerat el preu” —gairebé 700.000 euros— i també va considerar “injust” que Bescanó en pagui “340.000 i Sant Gregori només 50.000”. El candidat de CiU li va dir que l'aportació de l'Ajuntament serà de 250.000, i que la Diputació i la Generalitat hi aportaran 300.000 euros. López, per la seva banda, va dir que la passarel·la “està molt bé”, però que “són molts diners que es podrien fer servir per cobrir altres necessitats socials.”

Menys enllà d'aquestes dues infraestructures —i de divergències sobre les facilitats de les entitats per accedir a l'ús del teatre, i un petit enfrontament entre García i Ortega— la sessió va ser més una exposició de programes i projectes que un debat en si. Aquest fet va ser sobretot evident durant el segon i tercer bloc, en què les diferències en els programes es podien resumir en clau de model de poble i societat a través de les propostes, molt detallades, que van exposar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia