Política

FRANCESC VALLÈS

CANDIDAT DEL PSC A REUS

“Reus necessita un govern fort per prendre decisions”

Els socialistes consideren que Reus ha perdut capacitat d'atracció en els darrers anys de govern de CiU i el PP a la ciutat

El candidat no creu que el cas l'afecti: “Era Pellicer qui estava en els consells d'administració, no jo”

ECONOMIA
“Reus és la ciutat
de més de cinquanta mil habitants
amb un percentatge
més alt d'atur”
PRIORITAT
“Cal reactivar l'hospital de Sant Joan i convertir-lo
en referència del sud
de Catalunya”
PROCÉS CATALÀ
“Qui m'acusa
de poc catalanista és
un ignorant. El meu federalisme és
de tota la vida”

Amb la llista dels 27 noms aprovada avui fa tot just una setmana, Francesc Vallès encara la cursa per recuperar el govern de Reus. El PSC va perdre la confiança dels electors el 2011, després de governar la ciutat durant 32 anys.

Faci una valoració d'aquest mandat, amb el pacte de CiU i el PP.
La ciutat ha retrocedit clarament. Ha estat un pacte d'interessos sense tenir objectius definits cap a on anar. Quan passa això, s'improvisa, es perden oportunitats i els qui acaben perjudicats són els ciutadans, que han vist com retrocedien en els seus drets i benestar.
Està d'acord amb la visió de l'alcalde que s'ha posat ordre econòmic a l'Ajuntament?
Puc compartir que els comptes estiguin en superàvit, però d'aquí que sigui mèrit de l'alcalde, no. Hi ha hagut una injecció de diners per part d'Hisenda a través del fons de liquiditat, el pagament a proveïdors, més una austeritat en els comptes i una retallada de les partides socials. Si reps diners i no gastes, els números surten, però deixes la gent en una situació de desemparament. Reus és la ciutat de més de cinquanta mil habitants amb un percentatge més alt d'atur.
Si arriba a l'alcaldia, quins canvis farà en la gestió municipal?
Em presento amb l'objectiu de treure la ciutat de la resignació i l'apatia. Hem d'intentar recapitalitzar la ciutat amb gent que estigui disposada a aportar el millor de si mateixa, per tornar a ser referència. I això requereix rigor, professional i saber fer.
Ha insistit molt a reactivar l'hospital i l'àmbit sanitari.
Hem de canviar l'ordre de prioritats de la ciutat. Aquestes han de ser l'ocupació, l'educació, la salut i el benestar. I una peça clau en aquest entramat és l'hospital de Sant Joan, com un equipament de prestació de serveis públics de salut, de millora de la qualitat d'assistència, però també com un pol d'atracció de formació, educació i recerca. Hem de convertir-lo en un veritable hospital universitari, vincular-lo a la facultat de vessant de recerca. Ha de ser el gran hospital del sud de Catalunya.
I tot això es pot aconseguir només amb gestions polítiques?
Apostant per professionals que tirin endavant projectes. A l'hospital, hi tenim uns magnífics professionals però la direcció política no ha entès les potencialitats. Han retallat en inversions i s'han limitat a gestionar el dia a dia, una realitat que s'ensorra. Els qui pateixen la situació són treballadors i pacients.
En l'àmbit de la reactivació econòmica, com valora les polítiques fiscals del mandat?
S'han apujat impostos, en un moment de màxima dificultat, sense donar res a canvi. Les conseqüències són més atur, més comerços que han tancat i més empreses que han decidit anar cap a un altre lloc i no invertir aquí. Hem de convertir Reus en un espai econòmic atractiu.
Què pensa de la judicialització de la política amb el cas Innova? Afectarà les eleccions?
A mi no. Era el senyor Pellicer qui estava en els consells d'administració d'Innova. Jo no hi he estat mai, ell sabrà. No tinc res a veure amb Innova, que de fet ja no existeix com a tal.
Com veu la judicialització de la política amb el cas Innova?
Hem iniciat un període nou. El llegat de més de trenta anys de governs progressistes a Reus ha estat magnífic. En comparació amb altres ciutats del país, des de l'any 1979, Reus ha progressat molt més que la resta. Em quedo amb això i que hem fet una candidatura de gent preparada i qualificada, que vol mirar endavant, sense renunciar a un llegat de polítiques de benestar.
Persones de l'àmbit sobiranista l'han acusat de ser poc catalanista. Què els respondria?
Qui m'acusa de poc catalanista és un ignorant. Només cal repassar la meva trajectòria, mirar l'hemeroteca. En temes nacionals, la meva posició federalista la coneix tothom i és de tota la vida, no d'ara.

Nous noms per girar full

Conegut per la seva tasca a

Madrid, Francesc Vallès (Reus, 1971) aterra a la ciutat amb un objectiu clar: recuperar l'alcaldia per als socialistes després de la desfeta de fa quatre anys. Sense desmerèixer el llegat dels governs d'esquerres durant 32 anys, Vallès vol fer un punt i a part, especialment, després de l'esclat del cas Innova, i ha presentat una llista força renovada: 19 de les 27 persones mai han format part d'una candidatura i ha inclòs dos independents entre els 10 primers.

xavi jurio



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia