Política

El govern insta l'Estat a respondre si els catalans poden votar abans de debatre sobre la UE

Homs creu que el govern espanyol busca debats “col·laterals” per esquivar la petició d'una consulta

El portaveu no descarta la possibilitat de portar la consulta al Congrés i recorda que és una de les vies previstes a l'informe del CATN

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha criticat aquest dimarts que s'obrin debats sobre la pertinença o no a la UE d'una Catalunya independent i ha considerat que l'Estat està “esquivant” així la petició d'una consulta.

“La pregunta clau que tenim sobre la taula és: podem votar o no? Van buscant elements col·laterals per esquivar la resposta a la pregunta clau. A l'Europa d'avui, en un estat democràtic es pot votar o no?”, s'ha preguntat durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu. Al seu parer, “alguns no volen respondre a aquesta pregunta i generen un altre tipus de debats, que jo respecto”.

Homs ha reiterat el que ja va apuntar dilluns: que no hi ha cap tractat ni directiva de la UE que estableixi el què passa quan hi ha un procés d'independència d'un estat membre de la UE perquè al final és una qüestió de voluntat política. En aquest sentit, ha augurat que hi haurà una negociació política. “Espero que hi sigui a tots nivells, amb l'estat espanyol i les institucions europees, perquè hi ha massa interessos creats”, ha argumentat.

Però abans d'això, ha insistit que el primer que cal abordar és la qüestió de si es pot celebrar una consulta.

D'altra banda, Homs no ha descartat la possibilitat de portar la consulta al Congrés dels Diputats, ja que aquesta és una de les vies previstes en l'informe de l'Institut d'Estudis Autonòmics i el del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). Amés, ha recordat que forma part de l'acord de legislatura amb ERC recórrer al Congrés per convocar la consulta.

En qualsevol cas, ha indicat que encara no hi ha cap decisió presa en aquest sentit i que serà a final d'any quan es fixarà la data i pregunta o preguntes de la consulta. Serà aleshores quan es precisaran els “instruments” que es poden utilitzar per convocar el referèndum. De totes maneres, ha opinat que el debat “no és el dels instruments, sinó el de si hi ha voluntat política o no de consultar al poble català sobre el seu futur institucional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.