Política

Oferiment

Mas envia a Rajoy la carta en què li demana diàleg i negociació per pactar la consulta sobre el futur de Catalunya

El president sosté que ara hi ha un ampli suport ciutadà i parlamentari, i que existeixen vies legals

Mariano Rajoy ja té formalment sobre la taula la petició del govern de la Generalitat perquè autoritzi la celebració d'una consulta a Catalunya que serveixi perquè els catalans decideixin la seva permanència a l'Estat espanyol. Com va dir que faria abans que acabés el mes de juliol, ahir el president, Artur Mas, va enviar a Rajoy la carta, en què li demana diàleg i negociació per tirar endavant el referèndum. Era l'endemà que el president català rebés l'informe elaborat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional, que constata les diferents vies legals que l'Estat pot aplicar perquè es pugui dur a terme la consulta. Cal “fer-li veure que hi ha moltes vies des del punt de vista legal per poder fer la consulta” i que, per tant, com rematava ahir Mas abans de fer-se públic que havia enviat la missiva, “el problema no és de legalitat, sinó de voluntat política”.

En el text [vegeu la plana del costat], Mas recorda que el 2005 es va aprovar l'Estatut i que ell va estar directament implicat en la negociació tot i ser, llavors, el cap de l'oposició. També que la sentència del Tribunal Constitucional va diluir “i en gran part va anul·lar la voluntat democràtica dels catalans expressada a les urnes i va evidenciar la impossibilitat de continuar desenvolupant la capacitat d'autogovern de Catalunya per la via transitada fins a aquell moment”. En aquest punt no s'està de recordar-li com Rajoy va despatxar la petició d'un pacte fiscal donant evidències, un cop més, de la incapacitat de donar resposta a les demandes que arriben des de Catalunya per part de l'Estat. És per aquests motius que, li fa memòria, hi va haver la macromanifestació de la Diada de l'any passat i de com ell va decidir que calia convocar eleccions. Això va donar com a resultat un Parlament on els partits partidaris del dret a decidir són majoria. A partir d'aquí, han seguit la constitució del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, el Consell Assessor per a la Transició Nacional i l'informe que aquest ha elaborat. Mas posa de rellevància la importància d'aquest dictamen i per això es compromet a enviar-li el document els pròxims dies perquè Rajoy se l'estudiï, ja que les vies que farien legal la consulta existeixen.

El president de la Generalitat fa tota aquesta explicació per fer-li veure que, al seu entendre, es donen ara les condicions adequades per plantejar el referèndum: ampli suport ciutadà i parlamentari, voluntat de negociació i existència de vies legals per fer-lo. I és que Mas considera que és obligació dels governants atendre les peticions dels ciutadans, i aquí rau la clau de la petició. I no és cap altra que “donar resposta a la legítima, pacífica, democràtica i majoritària aspiració de la societat”.

El cap de l'executiu català li fa avinent que la petició ja li va fer personalment i que ara ho fa per escrit. Que ja llavors Rajoy li va dir que no vol permetre-la, però li explicita que altres països –fins i tot dins de la Unió Europea, en referència a Escòcia– troben vies d'entesa i que l'Estat espanyol no n'hauria de ser cap excepció.

És per tots aquests motius que li demana que accepti seure a negociar per poder consensuar, com més aviat millor, una consulta pactada dins el marc legal que s'acordi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.