Les eleccions europees comencen avui a Holanda i la Gran Bretanya

Holanda i la Gran Bretanya obren avui la tanda de les eleccions al Parlament Europeu, uns comicis que deixaran amb tota probabilitat una eurocambra més ancorada a la dreta i amb més pes per als partits extremistes i euroescèptics, que aprofitaran en molts països el vot del descontentament i la baixa participació. Segons les enquestes publicades, tot indica que el Partit Popular Europeu (PPE) tornarà a ser la força més votada i que es mantindrà com el principal grup a l'eurocambra.

A la Gran Bretanya es vota avui per triar 72 eurodiputats i renovar 34 governs locals. Els britànics van a les urnes abans que la resta d'Europa, amb la turbulenta situació política interna generada per l'escàndol dels abusos comesos pels membres del Parlament. Tots els pronòstics indiquen que guanyaran els conservadors, i la derrota del Partit Laborista es preveu que sigui molt dura, ja que podria fins i tot ser superat en vots pels antieuropeistes de l'UKIP. Els sondejos publicats el cap de setmana passat pronostiquen que els laboristes no superaran el 16 per cent dels vots en les europees, que guanyarien els conservadors, amb un 30 per cent. El 2004, els tories van ser la força més votada, amb un 26,7% dels sufragis; seguits dels laboristes, amb un 22,6%; l'antieuropeista UKIP, amb un 16,1% (ara es preveu que arribin al 19% dels sufragis), i els liberaldemòcrates, amb un 14,9%.

A Holanda es preveu un fort creixement del partit antimusulmà i d'extrema dreta Geert Wilders (PVV). Segons un dels últims sondejos electorals, el PVV estrenarà la seva participació en les europees amb 4 escons i se situarà molt a prop dels democratacristians (CDA) i dels laboristes (PvdA), tots dos membres de l'actual govern, als quals les previsions atorguen cinc seients –ara en tenen 7 cadascun.

Els resultats de les europees d'Holanda i la Gran Bretanya no es donaran a conèixer fins diumenge, al mateix temps que els dels altres 25 països de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.