Política

JOAN ESPONA

ALCALDE DE SANT JOAN LES FONTS (CIU)

“Som el que som gràcies al Fluvià”

No li fa por que el seu equip governi en solitari i diu que no sap a què atribuir aquesta particularitat del mandat actual

Convençut que el riu ha forjat el caràcter del poble, vol acabar de recuperar l'espai fluvial

Aquest constructor que fa temps que ha deixat el negoci en mans del fill és un dels polítics més veterans de la comarca de la Garrotxa, que s'ha mantingut a l'alcaldia durant setze anys i tres a la presidència del Consell Comarcal de la Garrotxa, càrrec que ara torna a ocupar.

És la seva cinquena majoria absoluta i, a més, ara governa en solitari, sense oposició. Joan Espona reflexiona sobre aquesta nova situació i sobre els projectes de futur.

Com afronta aquesta situació?

Amb més responsabilitat, essent conscient que situacions com aquesta cal saber-les administrar adequadament.

Hi ha risc d'acomodar-se?

No, el fet d'haver-hi més persones treballant en la mateixa línia fa que es puguin tirar endavant les polítiques municipals que havíem establert com a objectiu.

A què atribueix el fet que no hi hagi hagut cap altra llista?

Hi ha multitud d'elements que porten a una situació com aquesta, i per la meva part és difícil de donar una resposta concreta.

La remodelació del nucli antic és la prioritat per a aquests quatre anys vinents?

És una de les prioritats, però som conscients que aquest no és el millor moment per afrontar-ho amb tota l'energia que desitjaríem atenent els condicionants econòmics en què estem immersos. Però el
fet que tinguem un instrument com el pla especial del Barri Vell, recentment aprovat, ens permet tirar-ho endavant progressivament.

Per què ha trigat tant a enllestir el projecte?

Perquè els tràmits per aprovar el planejament d'aquest àmbit han estat molt complexos, ja que s'han tramitat diversos instruments paral·lelament, i s'ha hagut de justificar la viabilitat econòmica del projecte. Tot això ha provocat més de quatre anys de tramitació, amb pèrdues d'oportunitats de tota mena, en especial la impossibilitat d'aprofitar un moment econòmicament més favorable que l'actual.

Li costarà trobar recursos per afrontar-la?

Tenint en compte que tenim el pla especial, hem d'ésser optimistes i pensar que el moment que estem passant no serà etern. Confiem tenir la possibilitat en un futur proper d'aprofitar totes les oportunitats en el moment que sigui possible treballar.

Una part important de l'economia del seu poble depèn d'un parell de grans indústries. Té previst el seu equip de govern algun tipus de política de suport al teixit industrial?

Tenim la sort de no tenir-ne només un parell, sinó de tenir-ne moltes més. Sant Joan ha estat històricament un municipi industrial. La nostra preocupació en el moment d'entrar a l'Ajuntament va ésser apostar per potenciar el sector industrial, i ara la nostra política no ha de canviar ja que era un dels nostres objectius. L'aposta és crear i potenciar les activitats econòmiques, perquè en generar riquesa es garanteix el benestar dels ciutadans.

El riu i el patrimoni industrial lligat al riu. És el moment de consolidar tots aquests projectes?

És una altra de les línies de la nostra política. El nostre municipi és el que és gràcies al riu Fluvià. Hem d'ésser conscients que durant uns anys el poble va girar els ulls al riu. Penso que és un deute i un deure la recuperació dels nostres valors lligats al riu.

El riu Fluvià. Aquest és i seguirà essent el nostre gran repte.
La projecció turística de Sant Joan és també una prioritat?
Ja fa temps que estem treballant per impulsar un projecte turístic a Sant Joan. Tenim la sort de disposar de tres grans patrimonis: el natural, el cultural i l'industrial. La nostra intenció és apostar intensament en aquests àmbits, entenent aquesta tasca amb una perspectiva comarcal. Formem part de la Garrotxa i som conscients que el sector turístic ha d'ésser un dels motors que ens han d'ajudar a superar el moment de crisi econòmica.
Com afecta Sant Joan el fet de ser a pocs quilòmetres d'Olot? És un benefici o un perjudici?
No crec que sigui ni un benefici ni un perjudici. La sort que tenim des de sempre és que s'intenta treballar conjuntament. No només amb Olot, sinó comptant amb la resta dels municipis de la comarca. En definitiva, això repercuteix en la millora de la qualitat de vida de tots els nostres veïns.
Sant Joan té molts de nuclis. Preveu algun tipus d'actuació per fomentar la cohesió del territori?
Sempre s'ha fet política de cohesió i hem intentat solucionar les necessitats de tots els veïns, siguin on siguin, tant si són als nuclis com si són en zones disseminades, ja que aquesta és la nostra obligació.
Com afronta la crisi el seu ajuntament?
Intentant tocar de peus a terra i treballant més de cara a tasques assumibles i no a grans projectes que en aquest moment serien molt difícils d'afrontar des del punt de vista financer. Intentant donar els mateixos serveis optimitzant els recursos de què disposem. Vull aclarir que l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts surt com un dels municipis més endeutats i em toca com a alcalde aclarir que no és cert, ja que en aquest moment estem al 34,5% d'endeutament. El govern central ens comptabilitza com a endeutament la inversió més important que l'Ajuntament ha fet mai, que és la compra i rehabilitació de 48 habitatges destinats a lloguer protegit per als ciutadans. El finançament es fa mitjançant un crèdit hipotecari de tres milions i mig d'euros, a retornar a 30 anys, que es paga amb els lloguers, és a dir que no tenen repercussió en l'endeutament municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.