Política

CiU absol el PP

Salou i Torredembarra s'inscriuen a la llista de pactes entre CiU i el PP a les comarques tarragonines

La federació nacionalista estripa l'acta notarial que va signar Mas l'any 2006

Han passat gairebé cinc anys des que el president de CiU i actual president del govern, Artur Mas, va signar una declaració notarial en què defugia qualsevol hipotètic pacte estable amb el PP a la Generalitat. Abans i després d'aquella escenificació, l'etiqueta d'anticatalanisme que duen enganxada els populars ha donat sempre munició fàcil d'aconseguir als rivals dels convergents cada cop que hi ha hagut un apropament entre la federació nacionalista i el PP. Però ara, l'estat de debilitació absoluta en què han quedat el PSC i ERC i, en menor mesura, ICV, com també una onada de vot conservador que ha obviat els personalismes que habitualment marquen les consultes locals, ha fet reconciliar CiU i el PP com a marques d'una mateixa orientació al canvi. CiU ha despenalitzat el pacte amb el PP. Ja no li importa que la vegin de bracet amb els populars, encara que a la ciutat de Tarragona la federació encara ho veu massa gros per fer el pas i arrabassar el govern a un Ballesteros que gairebé no ha perdut legitimitat. Però sense tenir en compte les capitals –a Tortosa Ferran Bel tampoc no ha volgut pactar “només” amb el PP, que estava disposat a entrar en el govern–, els indicis de consolidació del PP com a soci prioritari de CiU han anat esquitxant el territori fins a dibuixar una tendència incontestable que aboca una conclusió fàcil: en temps en què l'economia és el centre del debat, l'eix esquerra-dreta torna a funcionar més que mai i del que pensaven els que vaticinaven el seu ocàs. Un cop d'ull a les dades electorals en els municipis en què convergents i populars han arreplegat més força [vegeu el gràfic] deixa ben clar que l'ascens del PP i CiU ha anat a la mateixa velocitat, proporcional a la davallada de les forces del tripartit.

Fins fa ben poc, la Diputació de Tarragona, governada per CiU i el PP, era un mosquit en una teranyina institucional marcada per la poca presència del PP en els llocs de comandament executiu. Ara, en quinze dies, el PP s'ha assegurat tenir un any l'alcaldia de Salou, gairebé res, o compartir la de Gandesa; aspirar a la de Tarragona i governar en places importants com ara Torredembarra, Reus, Cambrils o Calafell, i als consells comarcals del Baix Ebre i la Terra Alta. Ahir es van confirmar els pactes entre convergents i populars a la Torre i a Salou, on és veritat que els populars ja eren en el govern, però tot fa pensar que ara hi assoliran quotes de protagonisme més importants.

L'excepció d'Horta

De moment, ahir es va mig tancar una de les poques excepcions en l'orientació dels pactes postelectorals protagonitzats pel PP, que a Horta de Sant Joan ja és segur que governarà amb el PSC per desbancar el convergent Àngel Ferràs. Ahir, la cap de llista socialista, Soraia Roig, va confirmar que l'entesa gairebé no té marxa enrere i que només havien de negociar el cartipàs i el repartiment de l'alcaldia: el PP té tres regidors i el PSC, dos. A última hora, però, el cas és que hi haurà un altre batlle del PP.

Torredembarra

CiU confirma el pacte, que deixa obert, amb el PP i FIC

L'alcalde torrenc, el convergent Daniel Masagué, va confirmar ahir el pacte amb el PP i la GIT-FIC, dos dels socis en aquest mandat, amb qui governarà en els pròxims quatre anys. “Teníem clar que ens hi enteníem, i havia de ser el pacte prioritari, perquè a més era el més ràpid i fàcil”, explicava. CiU, però, no tanca les portes a altres socis –només el PSC se n'ha autoexclòs–, com ara l'Agrupació o fins i tot ERC. “He parlat amb tots perquè volia un pacte més ampli, però no hi havia temps i hem preferit evitar especulacions”, sosté.

Reus

CiU i el PP aprimaran les societats municipals

Fins i tot abans de les eleccions ja es notava la complicitat entre CiU i el PP a Reus, i les imatges de Carles Pellicer amb Alícia Alegret el mateix dia dels comicis felicitant-se pels bons resultats obtinguts per ambdós partits ja feien pensar en un possible pacte de govern, que ahir es va confirmar. Tal com ja havien anunciat en la precampanya, una de les prioritats serà la reducció de les societats municipals (ara n'hi ha 18) i això voldrà dir aprimar els consells d'administració de les empreses públiques, els càrrecs de confiança del tripartit i els directors i gerents, segons va dir ahir Pellicer a Punt 6 Ràdio. A més, també es vol minimitzar la contractació externa, com el cas de l'oficina del POUM, des de la qual es fa la feina que ja poden fer els tècnics del consistori. L'acord se centra a fer polítiques de “proximitat, propostes realistes, austeritat, rigor i bona gestió” a través de tres eixos: economia, persones i convivència.

Salou

El PP estira un any d'alcaldia a Granados

El Partit Popular ha aconseguit a Salou un pacte 3+1 amb CiU. És a dir, Pere Granados (CiU) presidirà l'alcaldia fins al 2014 i Mario Garcia (PP) ho farà en l'últim any del mandat. En aquesta periodicitat també s'intercanviarien la primera tinença d'alcaldia. Els populars arribaven a les converses de l'acord de govern enfortits per l'oferta que li van fer el PSC i la UMdC –Toni Brull i Salvador Pellicé–. En aquest pacte a tres bandes li donaven l'alcaldia els quatre anys del mandat i, d'aquesta manera, s'asseguraven fer fora del govern Pere Granados. Una proposta molt llaminera que Garcia ha refusat per al bé d'un acord que només vincula dues formacions i que, per tant, l'entén més estable. Alhora, dóna continuïtat a l'escenari de govern que es va establir després de la moció de censura. El Partit Popular podria donar continuïtat a les mateixes àrees de govern: Comerç, Seguretat Ciutadana i Serveis Socials, tot i que fonts del partit asseguren que aquest cap de setmana s'acabarà de confirmar. CiU i el PP, amb 7 i 4 regidors, respectivament, deixaran a l'oposició el PSC (5), UTPS (2), la UMdC (2) i l'RDS (1). Els detalls del pacte es donaran a conèixer dilluns a l'hotel Regente de Aragón.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.