Política

RAMON CAMATS,

CANDIDAT D'ICV A L'ALCALDIA DE LLEIDA

“S'ha oblidat que les obres faraòniques després s'han de pagar”

ICV vol recuperar els tres regidors que va assolir al 2003 i incidir en un canvi d'orientació de les polítiques municipals

“Els socialistes són d'esquerres, però fan polítiques de dretes, i nosaltres som l'esquerra de debò”

“Ros ha estat hàbil amagant o no destacant l'endeutament de l'ajuntament de Lleida”

Un filòsof que fa política
Ramon Camats afirma tenir clar que es jubilarà com a professor i no com a polític. Creu que “tothom s'hauria d'implicar en política, cal mullar-se, i sabent que són només uns anys”. Després, afegeix, “seré el que sóc i que mai he deixat de ser. Sóc catedràtic de Filosofia de la Universitat de Lleida i ho vull mantenir, tocant de peus a terra”. Camats va ser regidor en el període 2003-2007 i al 2010 va tornar a la Paeria substituint a Mercè Rivadulla, que es va jubilar. És un ecosocialista convençut i practicant. Va en bicicleta i ara s'ha comprat una moto de segona mà, de la que n'està més que orgullós.
No ens oposem a un gran centre comercial, però no es pot allunyar del centre urbà

En Ramon Camats, filòsof, encapçala la llista d'ICV a Lleida. Vol ser determinant al nou govern i prioritzar la transparència i les polítiques socials a la Paeria.

Amb quines expectatives afronta les eleccions?

Són molt optimistes i passen per repetir els resultats de 2003, quan assolir tres regidors.

I trencar la majoria absoluta dels socialistes?

El PSC ha patit un fenomen en el que ha guanyat una majoria absoluta i l'ha perdut en el mandat següent i això passa perquè el ciutadà s'adona que la majoria absoluta condueix a un cert autisme, a una manca de diàleg i de transparència i no es té present a l'oposició. També hi ha menys participació ciutadana. Es tractaria d'incidir en un canvi d'orientació en moltes polítiques.

Vostè ha fet molta incidència en l'aspecte econòmic.

S'ha governat en temps de vaques grasses i el govern s'ha polit tot el que tenia. Ni contenció ni prudència en la despesa. La Llotja n'és un exemple, ja que es va comprar un terreny i s'ha venut tot sencer per aquest equipament i ja no ens queda res del patrimoni inicial. És com si et compres un Mercedes quan amb un Megane ja faries.

Amb menys fariem?

No estic dient allò de per Lleida ja està bé, però es poden fer infraestructures i equipaments menys faraònics, més assequibles i prou dignes. El pont de príncep de Viana és un altre exemple, amb una desviació pressupostària de 3 milions, i que la gent, bocabadada, s'oblida que s'ha de pagar. S'han fet obres potser necessàries, però sobredimensionades. I tot pensat per crear admiració, captar vots i que la gent pensi que té una Lleida al·lucinant, però sense pensar que després cal pagar-ho.

I, aleshores, ve el deute?

És l'efecte, la repercussió. Hi ha 130 milions reconeguts, uns 60 de l'Empresa Municipal d'Urbanisme i altres inversions més que es pagaran durant molts anys. L'alcalde Ros ha estat hàbil amagant o no destacant l'endeutament.

Molts candidats parlen d'uns impostos alts.

L'IBI ha pujat molt i ara ja es paga en quatre vegades. A més, el primer rebut es gira al juny i així moltes persones no s'adonaran del que paguen fins al segon semestre. No és més que una estratègia electoralista per amagar el deute real. Nosaltres proposem que els impostos s'adeqüin en funció de la renda.

Es poden buscar més ingressos?

Miri. S'havien previst 2,5 milions d'ingressos per la venda de sòl i només es van aconseguir 25.000 euros al 2010. Per enguany, que la situació és pitjor, en pressuposten 7,5 milions. Cal ser més realista.

I les seves prioritats són...?

L'educació i l'atenció a les persones han de ser les prioritats i cada vegada hi haurà més gent en risc d'exclusió social. S'ha d'evitar que hi hagi una ciutat a dos nivells: els que tenen feina i els que s'han quedat penjats del tot.

Què s'ha de fer al Barri Antic?

El pla de barris està més que justificat, però no tot és pedra i ciment. Crec que no s'ha fet prou incidència en la part social del pla i l'obra ha anat en detriment de la part social.

Lleida ha de tenir grans superfícies comercials?

No ens hi oposem. Però un gran establiment ha d'estar vinculat al centre comercial urbà. No ens en podem allunyar per no enfonsar el sector. De cap manera s'hauria d'ubicar fora de la trama urbana, perquè també generaria una mobilitat afegida que no és sostenible.

Tornem al 23 de maig. Amb qui pactarà si pot ser determinant?

Som realistes i sabem que no serem majoritaris, però sí que volem influir. Descartem el PP per motius ideològics, però amb la resta podem parlar de tot i l'objectiu és ser representatius de debò per a la ciutadania i fer la Paeria més plural, amb més sensibilitat, transparència i diàleg. Tenim un electorat ideològic, de principis, però també és cert que hi ha una part que fluctua i ara ens cal que prengui consciència que ICV apostarà una sensibilitat social que fa falta. L'esquerra de debó som nosaltres, perquè els socialistes són d'esquerres, però fan polítiques de dretes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.