Política

Antoni Guinó

Cap de llista de CiU a Maçanet de la Selva

“Aquest mandat ha estat un drama”

finances L'alcaldable de CiU denuncia el que considera un desgavell econòmic a l'Ajuntament de Maçanet i aposta per una gestió de “comptes clars”. Promet una congelació d'impostos i taxes durant almenys dos anys

Constant
Antoni Guinó (UDC) es dedica a la política de Maçanet des de fa 24 anys. Va ser alcalde per CiU des de 1987 fins al 2003 i, malgrat haver quedat fora del govern fa dos mandats, vol demostrar la seva constància repetint d'alcaldable. No es mostra gens predisposat a pactar amb ningú, encara que, com el 2007, només obtingui majoria simple.

Antoni Guinó es presenta per sisena vegada a les eleccions municipals a Maçanet. El 2007 va ser el cap de llista més votat, però un acord bipartit de les candidatures avalades pel PSC i ERC el va deixar sense l'alcaldia. El 2003 li va passar el mateix, en aquell cas amb un acord de les esquerres tripartit. En l'últim mandat, va arribar a pactar govern amb el PSC, després d'un trencament del bipartit, però tot va acabar en no res.

Quina conclusió extreu del seu fugaç pas pel govern en aquest últim mandat?

Ha estat una cosa tan mesquina que crec que el PSC ho pagarà en aquestes eleccions. Aquest mandat municipal ha estat un drama: trenquen el pacte de govern i van a buscar en Guinó, que saben que és treballador, i no se'ls posa cap condició. Després, ens fan fora amb l'excusa que hi ha una denúncia, tot basat en mentides inventades, i finalment tallen el cap a l'Alfons Soms, el seu propi cap de llista, l'únic que ha complert amb les seves promeses. Tot plegat em fa pensar que el PSC ja tenia un guió des del principi, per capgirar el seu partit.

Com l'afecta a vostè la denúncia d'irregularitats urbanístiques que ara està a la fiscalia?

El tema de la fiscalia va arribar quan jo ja era fora de l'equip de govern. Tot això són cortines de fum per amagar el que ells feien dins el govern.

Què vol dir amb això?

El desgavell econòmic dintre de l'ajuntament és important. Per exemple, del centre cultural Societat Recreativa Sant Llorenç només consten ingressos de gener a abril del 2008, i el 2009 el primer ingrés és al juny. Com s'entén això? Fa pensar que els que feien negoci eren ells amb diners de l'Ajuntament. Des de CiU demanarem una ampliació de l'auditoria que es fa ara a l'Ajuntament i, segons el que en resulti, portarem el cas a la fiscalia. No volem aquest desgavell, els comptes han de ser clars.

I com pensa solucionar aquesta situació, en cas que governi?

Doncs amb molta transparència, portant al ple tots els moviments que es facin amb el corresponent informe d'intervenció; els diners públics han de passar tots pel ple. I sobretot, pensant les coses bé, perquè els socialistes s'han dedicat a fer-ho tot de cop i malament. Quina gràcia fa als jubilats tenir una pista de petanca al costat del cementiri, per exemple?

Quines són les seves línies de treball amb vista al pròxim mandat?

Tenim una situació delicada ara mateix, amb més de 400 persones desocupades en un poble on mai hi havia hagut atur. Hem d'obrir les portes de l'ajuntament de bat a bat i escoltar tothom. Fomentarem que s'instal·lin empreses al municipi, però sobretot les de casa, les petites i mitjanes, que són les que més perduren, i també tenim clar que, durant almenys dos anys, no s'apujarà cap impost ni taxa municipal, perquè hem de pensar que hi ha gent que no pot més. Ja estalviarem en altres coses, si cal.

Es planteja la possibilitat de nous pactes, vist com ha anat tot?

D'entrada, hem d'anar a buscar la majoria absoluta, però si no l'aconseguim no pactarem amb ningú. Es pot governar amb una majoria simple, en col·laboració amb tots els que vulguin treballar pel municipi, que és, en definitiva, l'objectiu de tots, no? I si tenim majoria simple i ens tornen a fer fora amb un altre pacte, doncs els deixarem i esperarem que tornin a petar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.