Política

FRANCISCO ROMERO

CANDIDAT DEL PSC A L'ALCALDIA DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

“Vull que la gent tingui tots els elements per decidir”

Romero diu que dos anys després de la moció de censura de CiU, Vilafranca és al mateix punt de la negociació on havien arribat els socialistes

Manté la idea d'aprofitar l'espai per fer-hi una residència per a gent gran i pisos tutelats, i diu que la universitat es pot situar al Parc Àgora, als afores

El perfil
Va néixer a Vilafranca fa 36 anys. És llicenciat en enginyeria de telecomunicacions, però va deixar la feina a l'empresa privada per la política local. Va substituir Marcel Esteve a l'alcaldia per intentar frenar la moció de censura. Però CiU, la CUP i ERC el van convertir en l'alcalde de Vilafranca amb el mandat més breu.
L'Ajuntament no ha de ser només un gestor del dia a dia, sinó que ha de tenir un paper més actiu

En els últims dos anys s'ha convertit en el màxim defensor de la política d'esquerres aplicada en els 30 anys de governs socialistes a Vilafranca del Penedès.

Quin és el model de ciutat que s'ha d'impulsar a Vilafranca?

El model que s'ha impulsat al llarg de molts anys d'ajuntaments socialistes. Vilafranca ha de tenir barris de la mateixa qualitat, amb equipaments públics..., no crear barris de primera i de segona, mantenir la capitalitat de serveis a la comarca i ser un referent a Catalunya. I l'Ajuntament ho ha de liderar: ha de ser un motor que pren decisions per donar suport al sector tradicional, al disseny audiovisual, als serveis a la persona –infants i gent gran–. Tots els estudis apunten aquest sector com un filó d'ocupació. I ha d'apostar per l'entorn, el medi ambient i els polígons industrials..., que tothom tingui oportunitats.

Com es pot fer front a la crisi?

Tenim un ajuntament poc endeutat (per sota del 75%). Es podria fer més inversió pública. En aquest moment, l'Ajuntament fa estrictament el que li marquen però s'haurien de finançar programes al 100% liderats des del municipi. Això generaria activitat econòmica... L'Ajuntament no ha de ser només un gestor del dia a dia, sinó que ha de ser més actiu.

Defensa la rehabilitació del centre però vol un centre comercial a la Girada.

Defensem la rehabilitació i millora del centre, del comerç de proximitat i el desenvolupament del pla d'excel·lència comercial. Però l'oferta comercial que ara no és a Vilafranca s'hi ha de poder instal·lar.

Vilafranca ha perdut el lideratge comercial?

No. Però han sortit competències al mercat del dissabte, la gent troba oferta al Garraf i els desplaçaments cap a Vilanova o cap a Igualada són i seran millors. Hem de fer passos decidits si volem mantenir el comerç de proximitat i millorar l'oferta.

Defensa la construcció d'una residència a l'antic Incavi...

CiU hi vol instal·lar estudis que reforçaran la formació en comerç. Ens sembla bé l'oferta formativa, però en aquest indret ja hi havia un projecte d'una residència per a gent gran amb pisos tutelats. L'anunci de CiU és una cortina de fum que ara els va en contra. La formació també es pot fer al Parc Àgora. I la residència és necessària. Hi ha 150 persones en llista d'espera i a Vilafranca hi ha més de 4.000 persones de més de 75 anys.

Què ha aportat a Vilafranca la moció de censura?

Van fer-la i van fer fora l'alcalde que hi havia, que era jo, al·legant la paràlisi en les negociacions sobre el cobriment de la via, que els pressupostos no s'aprovaven i que no donàvem suport a la vegueria del Penedès. Ara es veu que era una estratègia política; no hi havia acord de fons. CiU no té el suport dels seus socis per aprovar el projecte de la universitat o les ordenances. Vilafranca no hi ha guanyat res. Van interrompre el projecte anterior, i, quant al tren, som on érem fa dos anys.

Com ha viscut aquest procés?

Primer vam passar per una fase molt dura d'autocrítica, però després de fer la foto vam fer un full de ruta i hem començat a reforçar els vincles que havíem perdut amb la societat.

Diuen que Artur Mas ha sortit guanyant dels set anys que ha estat a l'oposició. Li seria bo fer la travessia del desert?

Ja he après moltes coses [somriu]. Fa quatre anys hi havia una enquesta que deia que guanyaria CiU i no va guanyar. El que és al govern va davant, però el model que defensem i la revitalització de les relacions amb la gent ens poden convertir en la llista més votada. Hem de confiar en la gent.

Buscaran pactes?

S'ha d'aconseguir un govern estable. Jo crec que podem tenir un govern liderat pel PSC capaç d'arribar a acords amb altres grups. El número 2, Jordi Solà, té molta experiència en això.

Apel·laran al vot útil?

No cal. La gent sap el que ha passat els últims quatre anys. El que vull és que la gent tingui tots els elements per decidir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.