Política

Montilla i Puigcercós aïllen Carod-Rovira

El president amonesta el número dos del govern per la idea de la manifestació preventiva mentre que a ERC cap dirigent surt en suport del seu exlíder

El president de la Generalitat, José Montilla, i el líder d’ERC, Joan Puigcercós, van deixar ahir aïllat el vicepresident Josep-Lluís Carod amb la seva idea de fer una manifestació preventiva per pressionar el TC en relació amb la sentència de l’Estatut. Tant Montilla com Puigcercós van deixar clar que Carod no compta amb el seu suport, i de forma significativa el van desautoritzar en públic. En el cas de Montilla el gest és molt rotund, perquè habitualment fa aquests comentaris només en privat.

Després que dijous Carod va rebre un toc d’atenció del secretari general d’ERC, Joan Ridao, ahir Montilla es va despatxar contra la seva proposta en una entrevista al diari El Ideal de Granada, de la província on passa les vacances. El president deixa anar en la conversa amb el periodista que és “una irresponsabilitat” actuar com si l’Estatut fos inconstitucional, cosa que al seu entendre fan els qui parlen de convocar manifestacions. Tot i respectar el dret formal de Carod a dir la seva opinió, el líder del PSC remarca que no la comparteix i recorda que el vicepresident ja sabia el que ell pensa sobre aquesta matèria.

“Irresponsabilitat”
“No comparteixo les opinions dels que volen organitzar manifestacions amb caràcter previ. Seria posar-se la bena abans de la ferida, encara més quan alguns dels que ho proposen no van avalar el text estatutari”, afegeix al·ludint a ERC. Segons Montilla, el que fan és actuar com si l’Estatut no fos constitucional i això és “una irresponsabilitat”.

De forma indicativa, cap dirigent republicà va sortir a defensar ahir Carod davant l’amonestació del president de la Generalitat, en una situació inèdita. Puigcercós més aviat es va alinear amb Montilla, i des de l’UCE de Prada no va dubtar a comparar Carod amb el ministre de Foment, José Blanco, per l’error que aquest va cometre en anunciar una pujada d’impostos.

Preguntat sobre si Carod, com a membre del govern, s’ha equivocat cridant a una manifestació preventiva, Puigcercós va ser gràfic: “No, i posaré un exemple. El senyor José Blanco, ministre de Foment, es va despenjar dijous anunciant una pujada d’impostos, i l’endemà la resta del govern espanyol va dir que ja es veurà, perquè el senyor Blanco no és qui gestiona els impostos, tothom sap que és la ministra d’Economia. Com Blanco, el senyor Carod-Rovira també va emetre una opinió política personal, com a membre d’ERC”.

Inicialment s’havia especulat en medis polítics que la marxa preventiva de Carod era una proposta més digerible per als socialistes que no pas la que prepara Òmnium Cultural contra la sentència que emeti el TC. Però a la pràctica no ha estat així a causa de l’impacte que ha acabat tenint igualment la idea de l’expresident d’ERC en la política espanyola, que ha obligat el vicepresident segon, Manuel Chaves, l’home fort del PSOE, a pronunciar-se.

És ara evident que el PSC no ha pogut digerir tampoc la marxa preventiva, i això ha situat Carod en una situació política molt debilitada, ja que no té a hores d’ara un suport clar de Montilla ni de la direcció del seu partit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana l'arrest de Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona