Política

En llibertat sense càrrecs els membres de Batasuna detinguts a Euskadi Nord

Els catorze membres de Batasuna detinguts dimecres a Euskadi Nord han quedat en llibertat sense càrrecs, segons l'agència France Presse, que cita fonts judicials franceses. Els arrestats han sigut alliberats "esglaonadament", entre aquest divendres a la tarda i aquest dissabte a la matinada, ja que no s'han trobat proves per mantenir-ne la inculpació, tot i haver escorcollat nombrosos domicilis a la recerca de documentació, especialment la que podria vincular-los amb el finançament del terrorisme d'ETA.

Deu dels detinguts havien sigut relacionats per la policia i els jutges amb un atemptat comès el juny de 2006 en un complex hoteler de Bidarrai, uns fets pels quals ja havien detingut altres persones. Finalment, han quedat en llibertat els arrestats aquest dimecres i comencen a sortir de la presó també els detinguts fa un any pel mateix cas. Aquest divendres ja va ser alliberat Eric Garay, i fonts judicials de París han indicat que els altres tres empresonats des de fa un any també obtindran la llibertat, segons l'agència Efe.

L'altre afer que va provocar la batuda policial de dimecres era el suposat traspàs de fons il·lícits del Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK), il·legalitzat la setmana passada a l'Estat espanyol. Informacions del jutge Baltasar Garzón, de l'Audiència Nacional espanyola, van fer decidir els magistrats francesos a ordenar la detenció de quatre dels arrestats aquest dimecres, però també han quedat en llibertat sense càrrecs.

Després de l'operació de dimecres, la policia francesa ha escorcollat durant tres dies la seu de Batasuna a Baiona, però no ha trobat proves incriminatòries contra els detinguts, entre els quals hi havia Xabi Larralde, portaveu de la formació a Euskadi Nord. Batasuna, il·legalitzat a l'Estat espanyol, és legal com a associació política a l'Estat francès. Actualment, però, el govern espanyol es planteja demanar a l'executiu de Nicolas Sarkozy que també faci els tràmits que calgui per il·legalitzar el grup.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.