Política

Detenen a Euskadi Nord el portaveu i dotze dirigents més de Batasuna

Els principals dirigents de Batasuna a Euskadi Nord han sigut detinguts aquesta matinada en una batuda policial en diverses poblacions, segons han informat fonts policials i l'associació de suport als presos bascos Askatasuna. Un dels objectius de l'operació és confiscar documentació amb informació sobre les finances del partit abertzale, que està il·legalitzat a l'Estat espanyol però no a l'Estat francès, on té estatus d'associació.

Malgrat la legalitat de l'entitat, l'operació policial de la Gendarmeria ha portat a una dotzena llarga de detencions en el marc de dues investigacions judicials: una de vinculada al Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK) i una altra d'impulsada per les jutges antiterroristes de París Laurence Le Vert i Marie-Antoinette Houyvet en relació a l'atemptat en un complex hoteler de Bidarrai el juny del 2006.

De moment, la policia ha detingut el portaveu de Batasuna a Euskadi Nord, Xabier Larralde, Jean-Claude Aguerre, membre de la mesa nacional del partit, i onze o dotze dirigents més, segons les fonts. Segons Askatasuna, a més de Larralde i Aguerre, han sigut arrestats Jean-François Lefor, Lof, Jokin Etxeberria, Patricia Martinon, Jon Irrasola, Aurore Martin, Giuliano Cavaterra, Frederic Carricart, Maider Duhalde, Haritza Gallaraga, Antton Etxeberria i Mirentxu Laco. Fonts properes a la investigació, però, afegeixen el nom d'Eñaud Elosegui.

El jutge de l'Audiència Nacional espanyola Baltasar Garzón va demanar al març a les autoritats franceses i belgues que investiguessin set persones en relació a les transferències d'EHAK. Entre aquests sospitosos de Garzón hi havia Larralde, Aguerre, Cavaterra i Martin.

Paral·lelament, la justícia francesa investiga pel seu compte l'atemptat de l'hotel de Bidarrai, un afer pel qual ja va detenir diverses persones el setembre del 2007, ara fa un any. El cas continua obert pendent de judici i algunes de les detencions d'aquest dimecres hi estan relacionades.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Israel rescata quatre ostatges vius enmig de nous bombardejos mortals a Gaza

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Condemna unànime a l’atac a la líder danesa, que pateix danys cervicals lleus

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Letònia, Malta, Eslovàquia i Itàlia comencen a votar a les europees

BARCELONA

“Queda constituït el Parlament de Catalunya”

Banyoles
David Madí i Cendrós
Empresari i autor del llibre “Merèixer la victòria”

“El nostre esforç és resistir, però resistir és el contrari de guanyar”

Barcelona
eleccions europees del 9-J

L’amnistia i el Parlament, al centre de la campanya

barcelona
Israel defensa la moralitat del seu exèrcit

Israel defensa la moralitat del seu exèrcit

Guerra a Europa

Macron anuncia l’enviament d’instructors francesos a Ucraïna

Barcelona
Dinamarca

La primera ministra danesa és agredida al centre de Copenhaguen

Barcelona