Política

"Governi qui governi, que resolgui ETA dialogant"

Tots els colors del verd. Elisabet Zunzunegi, periodista

L'Elisabet Zunzunegi (Tolosa, 1966) és un dels nostres, periodista de les que sempre voten però que no diuen a qui -ni se'ls nota- perquè a ningú li interessa. Fa 16 anys que és la cara d'Euskal Telebista a Catalunya i la veu que fa la traducció simultània dels bascos que parlen euskera a TV3. Es va iniciar a la televisió pública basca a Bilbao fent de locutora de continuïtat i fent el magazín nocturn Begirik kendu gabe (Sense treure l'ull).

Després d'un parèntesi de sis mesos al Salvador amb l'ONG Mugarik Gabe (Sense Fronteres), l'Elisabet va aterrar a Barcelona per amor. Hi ha dues coses que la van sorprendre: la dificultat per trobar plaça als cursos de català del Consorci de Normalització Lingüística i la facilitat dels catalans per parlar de política. Ah, i que feia sol i que el cel era blau. No com a Euskadi.

L'Elisabet admet que no parla de política ni amb els de la seva cuadrilla, quan puja a la seva terra, sovint. "No és per por, és per costum", aclareix. Filla de la comarca del Goiherri, feu abertzale, la corresponsal d'ETB, doncs, és una persona que no parla obertament de política, cosa que no vol dir que no li interessi. La política sempre l'ha envoltat: "El dia de Miguel Ángel Blanco era a Euskadi i anava en cotxe de Legorreta a Donosti i pensava que me'l trobaria mort a qualsevol voral".

Per això, en aquestes eleccions, no sap qui guanyarà, però amb un punt d'aquell desesperat dolor que deia Espriu, l'Elisabet afirma que, "governi qui governi, desitjaria com fos que el tema d'ETA s'arreglés, i això no es resol policialment, sinó parlant". "No estem tan lluny els uns dels altres", afegeix, mentre li ve al cap la cançó dels bascocatalans Ken Zazpi Zapalduen Olerkia, i pensa que els seus companys d'ETB fa uns dies no van poder pactar un comunicat per l'atemptat d'ETA.

És l'immobilisme a Euskadi, en definitiva, el que treu de polleguera Elisabet Zunzunegi. I que només arribin d'Euskadi notícies "de política i de violència", diu. Fa 13 anys l'Elisabet va impulsar una revista cultural a Catalunya, De bat a bat. Per conèixer el País Basc. No n'hem après. La informació que arriba segueix sent monotemàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dinamarca

La primera ministra danesa és agredida al centre de Copenhaguen

Barcelona
Rússia

Putin s’obre a revisar la doctrina nuclear per la pressió d’occident

Barcelona
política

Final de campanya a la cerca del vot útil i amb un ull al Parlament

barcelona
estat espanyol

Nova querella contra Begoña Gómez

barcelona
Guerra a Gaza

L’ONU inclou Israel entre els països que perjudiquen els nens als conflictes

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ocupa tot el corredor de Filadèlfia des de Kerem Shalom fins al mar

Barcelona
Estats Units

Biden creu que els soldats que van lluitar contra Hitler ara voldrien aturar Putin

Barcelona
guerra a europa

Biden anuncia davant Zelenski un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna

barcelona
regne unit

Sunak demana disculpes per haver marxat de la cerimònia del Dia D

barcelona