Política

Patxi López no troba independents per formar govern

País Basc

Els parlamentaris del PSE-PSOE i del PP investiran lehendakari Patxi López d’aquí a uns vint dies i el líder dels socialistes bascos començarà a tancar aquesta mateixa setmana l’estructura del seu govern, però el nom de diversos consellers no se sabrà fins a darrera hora, i encara més pels problemes que té el nou lehendakari per fitxar el mínim de dos independents que, segons afirmen fonts socialistes, han d’oferir “una imatge de pluralitat”, allunyada del govern espanyolista i frontista que denuncia el PNB.

El PSE vol dos professionals de reconeguda trajectòria i allunyats del partit per dirigir Economia i Cultura, però les gestions per incorporar-los no han fructificat ni amb l’exrector de la Universitat del País Basc Pello Salaburu; el catedràtic Alberto López Basaguren; l’exconseller de Cultura en època del PNB Joseba Arregi, ara dirigent d’Aldaketa; els exconsellers d’Hisenda Alfonso Basagoiti i Pedro Luis Uriarte ni l’empresari Juan Ignacio López. 

El pacte de legislatura signat amb el PP, la diferència de sous entre l’administració i l’empresa privada, i sobretot la violència etarra –que comporta viure amb escorta– fan enrere els independents temptejats. Per això no és estrany que dilluns, en l’executiva del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero mateix es mostrés preocupat per l’últim comunicat d’ETA, que declara “objectiu prioritari” el pròxim executiu de López, just quan aquest intenta lligar els nous consellers. 

A banda dels possibles independents, López atorgarà departaments claus a dirigents del PSE de la seva màxima confiança. L’actual secretari d’organització, Rodolfo Ares, apunta a Interior i la històrica dirigent vinculada a les dones per la pau d’Ahotsak, Gemma Zabaleta, té reservada una gran àrea social. Altres puntals del govern basc seran Idoia Mendía, a Indústria, i Isabel Celaá, a Educació. Tot plegat formarà part d’un govern paritari que reduirà les onze conselleries actuals a nou o potser deu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.