Política

Iñaki de Juana Chaos: "Jo ja no sóc membre d'ETA i ETA no pot ordenar-me què fer"

Terrorisme

L'expres etarra Iñaki de Juana Chaos afirma que ja no forma part de l'organització terrorista i que ETA no pot dir-li "què fer o no fer". A més, assegura que tornarà a Espanya per comparèixer davant de les autoritats judicials si el Regne Unit decreta la seva extradició.

En una entrevista concedida al diari irlandès The Irish Times, De Juana nega l'autoria de la carta llegida durant l'homenatge que se li va rendir a Sant Sebastià el mes d'agost passat després de la seva sortida de la presó i critica que es tracta d'una "fabricació" dels mitjans de comunicació.

"Jo ja no sóc membre d'ETA i ETA no pot ordenar-me què fer o què no fer", sosté abans de reconèixer que, en el cas que el tribunal de Belfast que estudia la seva extradició decideixi acceptar la sol·licitud de l'Audiència Nacional, tornarà a Espanya.

A més, defensa que està complint les mesures cautelars que li van ser imposades i revela que, quan va tenir coneixement de la investigació, va consultar amb els seus advocats la possibilitat d'expressar la seva "bona disposició" a redactar un comunicat o parlar directament amb una delegació d'autoritats judicials espanyoles que viatgés a Irlanda.

De Juana explica que va decidir instal·lar-se a Belfast després que li fos denegat el passaport per viatjar a l'Amèrica del Sud i com a conseqüència de les "amenaces" que van patir ell i la seva dona, Irati Aranzabal, a la seva sortida de presó, que li van fer "la vida impossible" al País Basc.

En l'entrevista, feta en un bar de Belfast i davant del seu advocat, De Juana nega també relacions amb membres del Sinn Féin que no hagin estat trobades casuals. "Quan vaig en taxi, sovint em trobo amb taxistes que també han estat a la presó, així que tenim coses en comú", sosté.

"Si el Govern espanyol fa la mateixa aproximació al conflicte basc que el de Londres va fer a Irlanda del Nord, i reconeix el seu dret d'autodeterminació, les coses poden millorar –assegura sobre el futur de la violència–. Si el País Basc pot decidir lliurement sobre el seu futur, el conflicte pot no ser més un conflicte". En aquest context també comenta el recent rebrot de la violència a Irlanda del Nord per grups dissidents de l'IRA i manté que el poble irlandès ha de "resoldre les seves diferències en pau i a través de la negociació".

"En un conflicte tothom pateix"
A més, preguntat per si entén el dolor de les víctimes, assegura que "en un conflicte tothom pateix" i afirma que no vol "que una altra mare hagi de plorar el seu fill al nostre país". Tot i això, sobre la possibilitat de mostrar penediment, insisteix en el compliment de la seva pena: "Ho repeteixo: vaig ser condemnat, vaig complir la pena, el passat és el passat i vull viure el present, refer la meva vida amb la meva dona i mirar al futur –subratlla–. El que sento o no sento, les meves experiències, forma part del passat, cosa que no vull debatre en públic".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona
ESTATS UNITS

Una condemna de conseqüències incertes

Los Angeles (Estats Units)

Un vidre més transparent

Banyoles