Política

UDC i el PSC obriran el diàleg amb educació i finançament

L’aposta per la gran coalició CiU-PSC llançada per Josep Antoni Duran i Lleida en el congrés d’Unió del cap de setmana va aixecar ahir la polseguera esperada i la trobada prevista entre dirigents d’Unió i del PSC, encapaçalada per Josep Maria Pelegrí i Miquel Iceta, ha agafat més dimensió política. De la mateixa manera que cobra més rellevància les trobades mantingudes per Duran i el president José Montilla.

La data de la trobada a la seu d’Unió es concretarà aquesta setmana de ple al Parlament. Però el que ja se sap és que en l’ordre del dia hi haurà un primer element per veure la capacitat d’acord entre els socialcristians i els socialistes, perquè toca el moll de l’os de l’ideari d’Unió: la llei d’educació. Unió ha proclamat en el congrés la lliure elecció del model educatiu, la llibertat de creació de centres i el pluralisme educatiu com a “innegociables” i la inclusió dels quals en els textos legals serà condició necessària, “però no suficient”. I Unió s’ha compromès a “no votar una llei d’educació que exclogui totalment o en part aquests aspectes”, que passen per garantir amb la mateixa intensitat una escola pública de qualitat que l’existència de l’escola concertada. L’altra qüestió que segur que es tractarà en la reunió serà la negociació del finançament a Madrid, en que Unió pot fer també de palanca per moure l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.

Pel que fa a CDC, els socis d’Unió van instar Duran a tenir en compte totes les possibilitats de pacte, donant per fet que si el tripartit suma, es tornarà a reeditar. Per Artur Mas, “l’única alternativa sòlida és una CiU forta” capaç de governar sola. Mas va admetre que “fa temps” que Duran s’inclina pel PSC, “però d’altres dirigents s’inclinen per pactes d’arrel més catalanista, concretament amb ERC, i s’han de tenir en compte totes les opinions”. Avui Mas i Montilla es reuniran una estona al Palau de la Generalitat abans de la signatura del Pacte Nacional per la Innovació.

Qui va rebutjar obertament l’aposta de Duran van ser els socialistes, que públicament mantenen el tripartit com a prioritat. Ho va deixar clar Miquel Iceta, que ja es va expressar en aquest sentit en una entrevista ahir a l’AVUI. Malgrat el no, el portaveu del PSC es va desfer en elogis cap a la figura de Duran –“home seriós, responsable i prudent”–, l’estratègia del qual permet als socialistes catalans carregar contra “la deriva radical” que, per contrast, representa al seu parer CDC.

I per part d’ERC, Joan Puigcercós va evitar les crítiques a Duran del cap de setmana. “La centralitat política que algú reclamava aquest cap de setmana és atendre les famílies i l’empresa, com s’està fent”, es va limitar a dir. Jaume Bosch (ICV) admet que és el govern que voldrien alguns sectors econòmics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.