Política

Guerra a Europa

Zelenski admet que la situació a Khàrkiv és “difícil” però assegura que està controlada

El president ucraïnès visita les tropes a la província del nord-est del país, on Rússia va iniciar una ofensiva la setmana passada

Es produeixen combats als afores de Vovtxansk, la població més important de la zona fronterera

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha visitat aquest dijous els soldats que defensen la regió de Khàrkiv, al nord-est del país, contra la qual Rússia va iniciar una ofensiva la setmana passada amb 30.000 soldats.

Després de parlar amb els principals comandaments i rebre informes sobre els combats, Zelenski ha assegurat que la situació al camp de batalla “està en general sota control”. El mandatari ucraïnès ha destacat que els defensors de Khàrkiv han infligit “baixes significatives” a les tropes russes “amb tots els mitjans” a l’abast. “L’artilleria, els drons, la nostra infanteria estan treballant amb precisió”, ha afegit. No obstant això, ha admès que “la situació encara és difícil” i és per això que estan “reforçant les unitats”. Zelenski ha afegit que han traçat un pla per a accions addicionals.

L’ofensiva de les forces del Kremlin ha avançat sobretot en la direcció de Liptsi i Vovtxansk, dues poblacions situades a pocs quilòmetres al sud de la frontera amb Rússia. Des que divendres passat creués la frontera al nord de Khàrkiv, les tropes russes han aconseguit penetrar uns vuit quilòmetres en territori ucraïnès i amenaça la població de Vovtxansk, la més important de la zona fronterera. Segons fonts ucraïneses, almenys una desena de localitats han caigut sota control rus.

Segons el propi exèrcit ucraïnès, les forces russes intenten prendre Vovtxansk i aquest matí els combats han continuant als afores nord i nord-oest de la ciutat.

Almenys dues dones han mort aquest dijous com a conseqüència dels atacs russos a Khàrkiv, segons ha informat la fiscalia ucraïnesa.

Més defenses per a Khàrkiv

Zelenski ha advertit avui en una entrevista a la cadena nord-americana ABC News que Ucraïna no es pot permetre perdre la ciutat de Khàrkiv i ha assegurat que això es podria evitar si hi arribessin dos sistemes antiaeris Patriot més.

El dirigent ucraïnès ha lamentat que la comunitat internacional hagi donat al president rus, Vladímir Putin, l’oportunitat de marxar sobre Khàrkiv però ha assegurat que “ara el món pot ajudar”.

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va assegurar ahir durant la seva visita a Kíiv que Washington proporcionarà a Ucraïna 2.000 milions de dòlars més d’assistència militar, tant en armes dels Estats Unitscom en finançament perquè Ucraïna compri equipament militar a països tercers com per reforçar la seva pròpia base industrial de defensa a llarg termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia