Política

polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

El govern de Tusk canvia el reglament per esquivar el veto del president conservador a la pastilla avortiva

Les ciutadanes poloneses més grans de quinze anys podran a partir d’aquest dimecres adquirir en moltes farmàcies la píndola de l’endemà sense recepta, un tema que ha causat gran polèmica en un dels països més restrictius d’Europa pel que fa a la interrupció voluntària de l’embaràs, segons informa Efe. Fa dos mesos el Parlament polonès va aprovar un projecte de llei impulsat pel govern centrista per a permetre la venda lliure d’aquest medicament a majors de quinze anys. Tot i això,, el president Andrzej Duda, afí als ultraconservadors del partit Llei i Justícia (PiS) va vetar la llei el 29 de març passat en considerar que presentava el risc d’un ús abusiu per part de les joves i va qualificar a la píndola de “bomba hormonal”.

Per esquivar aquest vet, el govern liderat per Donald Tusk va recórrer a un canvi en el reglament farmacèutic que, sobre la base de l’obligació de proporcionar medicines a pacients la salut de les quals estigui en perill, facilita des d’aquest 1 de maig l’expedició de la píndola de l’endemà sense recepta.

La mesura ha causat una gran polèmica perquè el Defensor del Poble i diverses associacions de farmacèutics han advertit que la venda de la píndola hauria de tenir l’autorització dels pares de la menor, que acceptarien la responsabilitat de qualsevol possible complicació mèdica.

Finalment, l’anticonceptiu oral ellaOne estarà disponible també per a menors d’edat a les farmàcies que s’hagin adherit al programa del govern, que subvenciona amb una mica més d’11 euros cada venda de la píndola, amb l’únic requisit que ha de ser expedida per un llicenciat en Farmàcia amb almenys un any d’experiència professional.

S’han destinat gairebé quatre milions i mig d’euros a aquest programa, que s’estendrà fins al 31 de juliol de 2025.

El 2017, l’anterior govern polonès, d’ideologia ultraconservadora, va restringir l’accés a les píndoles anticonceptives de l’endemà a menors d’edat i va imposar l’obligació de presentar una recepta mèdica com a requisits per comprar-les. Segons dades del Ministeri de Sanitat polonès, el 2023 es van vendre una mica més de 6.000 píndoles de l’endemà a Polònia.

Al país està prohibida la interrupció de l’embaràs en tots els supòsits excepte en cas de risc per a la vida de la mare o que hagi estat fruit d’una violació, però la coalició de govern progressista ha impulsat diversos projectes de llei per aconseguir una liberalització que està en tràmit parlamentari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.