Política

PRIMER DE MAIG

Retrocés dels drets laborals a Europa

La Confederació Sindical Internacional constata “atacs” als drets bàsics durant el darrer any

La regressió creix l’última dècada al continent, que continua sent la regió del món on més es respecten

Tot i “violacions esporàdiques”, diversos països nòrdics encapçalen el rànquing de compliment

El Regne Unit és el país de l’Europa occidental on més han empitjorat els drets dels treballadors

Vulneració dels drets de negociació col·lectiva, pràctiques antisindicals i atacs contra el dret de vaga. Aquests són alguns dels arguments que dona la Confederació Sindical Internacional en el seu informe anual per indicar que el respecte als drets laborals ha empitjorat a Europa en l’últim any. Tot i que continua sent la regió del món on més es respecten els drets laborals, l’estudi de l’organització –amb les darreres dades del 2023– en constata un deteriorament durant l’últim any seguint la tendència a la baixa de la darrera dècada.

Segons les dades de la Confederació Sindical Internacional, en el 72% dels països d’Europa s’ha vulnerat el dret de vaga i, en el 54%, el dret a la negociació col·lectiva. L’informe indica que, en el 41% dels països europeus, s’exclouen treballadors del dret a establir un sindicat o afiliar-s’hi, i en el 38% s’ha impedit el registre de sindicats.

Una de les qüestions que també destaca la Confederació Sindical Internacional és que, en el 15% dels països d’Europa, els treballadors han estat objecte de situacions de violència; en el 26% dels estats, s’han fet detencions de treballadors, i en el 13% s’ha restringit la llibertat d’expressió i reunió.

Entre els fets amb què la principal organització d’agrupació sindical del món argumenta el deteriorament en el respecte dels drets laborals a Europa, hi ha la imposició de serveis mínims del govern britànic com a resposta a les vagues en el servei de ferrocarrils i sanitari.

“Amb les noves lleis proposades, els treballadors que creuin les línies dels piquets per fer serveis mínims perden la seva protecció jurídica davant l’acomiadament improcedent si s’afegeixen a la vaga”, assenyala l’informe, que remarca que el projecte de llei suposa un “atac” al dret de vaga.

De fet, el Regne Unit és el país de l’Europa occidental on més han empitjorat els drets laborals durant aquest últim any, fins al punt que la Confederació Sindical Internacional indica que s’hi produeixen “violacions sistemàtiques dels drets laborals”.

Segons el rànquing de l’organització, al Regne Unit el segueix Bèlgica, on es detecten “violacions regulars dels drets laborals”. Segons l’informe, en aquest últim país hi ha hagut un augment de la negativa de governs i empresaris a negociar amb els representants sindicals, un fet que també s’ha constatat als Països Baixos i a l’Estat francès. En aquest darrer, la Confederació Sindical Internacional indica que el govern va recórrer a la violència i a “detencions arbitràries” per impedir que els treballadors s’unissin a les protestes contra la llei de les pensions per augmentar l’edat de jubilació. “La policia i les forces de seguretat van respondre a les protestes legítimes amb pallisses brutals, detencions indiscriminades i atacs amb gasos lacrimògens”, afirma l’organització.

Vulneracions “repetides”

En països com Espanya i Bèlgica, s’han registrat procediments penals i acomiadaments per decisions de fer vaga. Ara bé, a diferència de Bèlgica, on es detecten “violacions regulars” dels drets laborals –és el segon país de l’Europa occidental que surt més malparat del rànquing i on també hi ha Polònia–, a l’Estat espanyol l’informe el situa en “violacions repetides” de drets dels treballadors, el segon millor grup possible de la classificació.

La majoria de països de la Unió Europea se situen en la llista de països on es detecten “violacions repetides” de drets laborals. A banda de l’Estat espanyol, també hi ha sota aquesta classificació, entre d’altres, el francès, Portugal i els Països Baixos, així com estats de l’est de la Unió Europea com ara Letònia, Lituània i Croàcia.

Segons l’índex, als països del nord d’Europa, a més d’Itàlia, és on més es respecten els drets laborals. Alemanya, Àustria, Dinamarca, Itàlia, Finlàndia, Irlanda, Noruega i Suècia són els que reben una puntuació més alta. Tot i això, l’organització d’agrupacions sindicals d’arreu del món ha detectat “violacions esporàdiques” de drets dels treballadors també en aquests països durant l’últim any.

“Europa ha estat considerada durant molt de temps un bastió de la democràcia i dels drets dels treballadors, però la seva classificació global ha empitjorat al llarg d’aquesta dècada”, resumeix així la Confederació Sindical Internacional la tendència al deteriorament dels drets laborals al continent els darrers 10 anys.

Malgrat la baixada en la puntuació registrada en la darrera dècada, la major part dels països europeus continuen situats al capdavant en drets laborals en comparació amb un mapa mundial que la Confederació Sindical Internacional tenyeix de taronja i vermell com a símbol de pràctica sistemàtica i reiterada de violació dels drets dels treballadors, també en països de renda elevada com ara els Estats Units, el Canadà i Austràlia.

Toc d’atenció

Ara bé, l’augment de les violacions de drets laborals a Europa constatat per l’organització sindical representa un toc d’atenció al continent, que s’afegeix a les formes cada vegada més diverses de treball. En aquest sentit, la Confederació Europea de Sindicats alerta que encara hi ha feina per fer a Europa, entre altres coses, per erradicar la bretxa salarial de gènere, augmentar els salaris i posar fi a la precarietat laboral.

72
per cent
dels països europeus han registrat vulneracions del dret de vaga, segons el darrer informe de la Confederació Sindical Internacional.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia