Política

política

Junts manté el desafiament: refan decrets o hi vota no

El govern que presideix Pedro Sánchez ha sabut navegar sota la bruma de la inestabilitat des del juny del 2018, però, a l’hora de la veritat, només ha vist derrotats dos decrets: el de mesures urgents sobre habitatge i lloguer del 2019 (quan Podem era a l’oposició) i el de la cessió a l’Estat dels romanents municipals el setembre del 2020 ja fent coalició amb Unides Podem. A 48 hores d’un ple decisiu, Sánchez i el PSOE continuen en xoc perquè el ple del Congrés (per obres al sistema de votació dels escons tindrà lloc excepcionalment al Senat) ha de convalidar demà els primers decrets de la legislatura i tots tres estan en perill perquè Junts manté en peu el seu desafiament de votar-hi en contra. Com informava aquest diari dissabte, el PSOE va oferir a Junts in extremis una tramitació com a projecte de llei per obrir-los a esmenes, però els de Míriam Nogueras mantenen el torcebraç: o els decrets són reescrits pel Consell de Ministres o el seu vot en contra serà inexorable. “Evidentment que fins a l’últim minut amb Junts seguirem parlant, igual que amb el PP i amb totes les forces que es vulguin afegir a donar suport a aquestes mesures”, aventurava el secretari d’organització, Santos Cerdán. “Tenim molt clar el que contenia l’acord de Brussel·les firmat per Junts i el PSOE i no era un acord de legislatura. Vam dir claríssimament que la legislatura avançaria en funció que avancessin els acords en l’àmbit nacional i social”, etzibava el portaveu de Junts, Josep Rius.

El que està en joc demà per a Sánchez és el decret 6/2023 (text òmnibus que inclou un polèmic article 43 bis a la llei d’enjudiciament criminal o Lecrim que altera l’aplicació de l’amnistia), el decret 7/ 2023 (de transposició de les directives de Brussel·les i que inclou la rebaixa progressiva de la cotització de pensions per a majors de 52 anys que cobrin la prestació) i el decret 8/2023 (d’escut anticrisi amb mesures de contenció de preus per l’efecte de la guerra a Ucraïna, com ara l’IVA reduït en aliments bàsics fins al juny del 2024 i la gratuïtat del transport públic).

SOS a Junts i també al PP

L’angoixa socialista en comprovar que Nogueras va de debò des que el 27 de desembre va informar del vot en contra ha portat el PSOE a temptejar el PP a la desesperada per tal d’obtenir una abstenció que salvi el primer examen parlamentari de Sánchez. “La pregunta que em faig i que ens fem al PSOE és: per a què hi són la resta? Per a què hi són els que diuen que hi votaran en contra? Què és exactament el que els molesta? La pujada de les pensions? La baixada de l’IVA d’alguns aliments?”, inquiria Cerdán tot apel·lant a Junts i al PP. Per Nogueras, que va viure amb estupor com en la versió del decret òmnibus que el PSOE li va enviar abans de l’aprovació per cortesia no apareixia el retoc a la Lecrim per empoderar els jutges a l’hora de frenar l’amnistia que sí que va aparèixer en la versió final al BOE, no hi ha cap alternativa que no sigui refer els decrets. “No aprovarem una llei perquè després sigui dilatada i no es pugui aprovar, no tindria cap sentit”, va advertir el portaveu de Junts, Josep Rius, davant aquesta circumstància sobrevinguda que un jutge pugui aturar l’aplicació de l’amnistia enviant una simple qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE. “La proposta que hem fet des de Junts és que es retirin aquests tres reials decrets lleis i que es tornin a portar negociats i pactats amb Junts i de manera individualitzada per temàtica”, reblava Rius en vista de la tendència de Sánchez –que firma tota una plusmarca ja amb 142 decrets– a barrejar afers en un mateix text com a digestiu per als socis.

Díaz no té el sí de Podem

Que el PSOE (120) i Sumar (27 sense els 5 de Podem) necessiten sempre ERC (7), EH Bildu (6), el PNB (5), el BNG (1) però també Junts (7) per salvar les votacions i arribar als 178 vots que delimiten la majoria absoluta al Congrés era sabut, però ahir la vicepresidenta Yolanda Díaz va interioritzar que ara per ara també té el vot en contra de Podem al seu decret pactat amb Nadia Calviño si no elimina la rebaixa progressiva de la cotització als més grans de 52 anys. “Si acceptem retallades ara, en vindran més. Amb un govern com aquest no podem acceptar que es retalli la pensió a les persones més vulnerables i precàries. És molt senzill: retirin les retallades i hi votarem a favor”, desafia Isa Serra (Podem) a Díaz. En aquest atzucac, el ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, exigeix “responsabilitat” a Junts i Podem per salvar els decrets que ja estan en vigor i que dimecres decaurien si no tenen l’aval del Congrés.

LES FRASES

Tenim molt clar el que contenia l’acord de Brussel·les firmat per Junts i el PSOE i no era de legislatura
Josep Rius
Portaveu de Junts
Per a què hi són els que voten no? Què els molesta exactament? Alça de pensions? IVA reduït als aliments?
Santos Cerdán
secretari d’organització del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia