Política

Política

El PP ja té el seu mediador internacional

Feijóo imposa el comissari Reynders de verificador entre el PP i el PSOE pel nou CGPJ

Nou article 49 sense referèndum

El president Pedro Sánchez està convençut de la ucronia segons la qual Alberto Núñez Feijóo hauria aprovat una amnistia si hagués necessitat el vot de Junts, però la veritat que no tenia encara un profeta que la cantés és que el PP exigiria un mediador internacional per seure amb el PSOE com els de Carles Puigdemont han fet amb el salvadorenc Francisco Galindo. L’inversemblant gir de guió és obra de Feijóo, que ahir en la seva reunió amb Sánchez al Congrés va imposar que la Comissió Europea supervisi la taula on el PSOE i el PP negociaran la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), caducat i bloquejat pel PP des de fa 1.839 dies (cinc anys). El prec a Brussel·les es va fer dijous i l’home desitjat és el comissari de Justícia, Didier Reynders, liberal belga de 65 anys que va ser ministre del seu país i que era designat informateur –una espècie de forjador de coalicions per tenir primer ministre– pel rei belga el 2007. En la compareixença posterior davant la premsa, el líder del PP va suar per aclarir que ell no copia Puigdemont. “Comprenc que facin similituds d’aquesta naturalesa. Però seré sincer: si els socis del govern no es fien del govern, comprendran que l’oposició ho té molt difícil per fiar-se d’un govern del qual no es fien els socis. Entenc la suspicàcia, però... Jo demano respecte per la Comissió Europea. Primer, perquè és una institució espanyola a la qual hem transferit bona part de la nostra sobirania. I segon, perquè equiparar la CE a un mediador salvadorenc especialitzat en banda armada em sembla una falta de respecte en què polítics i mitjans de comunicació no podem caure”, va dir Feijóo. “La Comissió Europea exercirà el paper de mediador i verificador. Total respecte, sigui el comissari Reynders o la comissària [de Transparència, Vera] Jourová”, lloava la ministra portaveu Pilar Alegría tot assimilant el llenguatge del pacte amb el PP al firmat amb Junts i ERC.

A més d’abordar la renovació del CGPJ, Sánchez i Feijóo van arribar a un segon acord: registrar abans del 31 de desembre la reforma de l’article 49 de la Constitució i per la via d’urgència per esborrar-hi el terme disminuïts en favor de discapacitats. Com en les reformes constitucionals de Maastricht (1992) i de l’article 135 (2011), la de l’article 49 es farà sense referèndum. El PSOE i el PP, a més, acorden que tota esmena ha de tenir l’aval de tots dos, un eufemisme per blindar-se davant un presumpte filibusterisme dels partits independentistes.

En la reunió, Feijóo va quedar sorprès perquè Sánchez li va regalar Volver a dónde, diari personal d’Antonio Muñoz Molina sobre la pandèmia. El líder del PP no portava cap regal, però el que el president no esperava és que l’obsequi fos que Feijóo torni on ho van deixar Jordi Turull i Santos Cerdán a Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia