Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Països àrabs avisen que el dret a autodefensa d’Israel no justifica violar la llei internacional

Els EAU, Bahrain i el Marroc han firmat el comunicat tot i que el 2020 van establir relacions diplomàtiques amb Israel

Jordània, els Emirats Àrabs Units (EAU), Bahrain, l’Aràbia Saudita, Oman, Qatar, Kuwait, Egipte i el Marroc han denunciat aquest dijous que el dret a l’autodefensa d’Israel després de l’atac de Hamàs “no justifica les flagrants violacions contra la llei internacional”, han indicat avui aquests països en un comunicat conjunt.

“El dret a l’autodefensa garantit per la Carta de l’ONU mai justifica les flagrants violacions contra la llei internacional humanitària o fer els ulls grossos de manera deliberada davant els drets legítims del poble palestí”, han dit aquests nou països.

En aquest sentit, han afirmat que el fet de no condemnar aquestes “violacions flagrants” és l’equivalent a “donar llum verda perquè aquestes pràctiques continuïn”.

El comunicat va ser emès en el marc de la Cimera de Pau del Caire, celebrada dissabte passat, que va finalitzar sense una declaració conjunta dels països àrabs i europeus per diferències a l’hora d’incloure punts sobre la condemna sobre els bombardejos israelians contra la Franja de Gaza i els límits al dret de l’autodefensa.

En el comunicat, els nou països àrabs també van condemnar “tenir als civils com a objectiu”, així com “tots els actes de violència i terrorisme contra ells” i “les infraccions de la llei internacional de qualsevol de les parts”.

També van rebutjar el “desplaçament forçós” –en referència a l’ultimàtum de les autoritats israelianes per a evacuar el nord de Gaza davant una eventual invasió terrestre- i “la política de càstig col·lectiu” d’Israel contra els 2,3 milions d’habitants de l’enclavament, que és escenari d’una catàstrofe humanitària–.

En aquesta línia, van advertir sobre “qualsevol intent de liquidar la causa palestina” amb els intents de forçar “l’èxode del poble palestí fora del seu territori”, aspecte que van qualificar de “crim de guerra”.

Aquesta és una de les principals preocupacions d’Egipte. Així, el president Abdelfatah al-Sisi ha rebutjat rotundament els suposats plans d’Israel de desplaçar als palestins de la Franja cap al Sinaí egipci, i això, segons el mandatari, suposaria la fi de la causa palestina.

El comunicat també va posar l’accent al fet que el Consell de Seguretat de l’ONU “obligui a les parts a un alto el foc immediat i sostenible” davant el rebuig d’un cessament d’hostilitats per part d’alguns països europeus, els Estats Units i Israel.

També van reiterar que “l’absència d’una solució política” ha desencadenat la violència actual, per la qual cosa van demanar a la comunitat internacional que “assumeixi la seva responsabilitat” per a aplicar la solució dels dos Estats, que contempla l’establiment d’un Estat palestí independent.

Entre els països signants del comunicat conjunt es troben els EAU, Bahrain i el Marroc, que en 2020 van establir relacions diplomàtiques amb Israel sota l’auspici de Washington, però que han criticat durament a les autoritats israelianes per la seva resposta contra Gaza.

La Cimera de la Pau del Caire va culminar sense una declaració final conjunta dels 34 països i organismes internacionals que van participar en la trobada, encara que segons Egipte va servir per a “veure la importància de reavaluar l’estratègia internacional per a abordar el conflicte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]