Política

Estats Units

El camí cap a les presidencials de 2024

Una nova amenaça política per a Biden?

El Partit Sense Etiquetes apel·la als indecisos i busca fer-se un forat entre els votants de centre

La nova organització pot esgarrapar suports a la candidatura del president demòcrata, que té una base de votants menys fidel que la del republicà Trump

Sense Etiquetes celebrarà una convenció amb la intenció de nominar un candidat independent a les presidencials del 2024

En un moment en què el panorama polític als EUA està carregat d’insatisfacció envers les figures del demòcrata Joe Biden i del republicà Donald Trump, el Partit Sense Etiquetes, o No Labels Party, en anglès, emergeix com una proposta nova i interessant per als votants de centre. Aquest moviment busca aprofitar la divisió política que actualment caracteritza la nació nord-americana, amb dos extrems polítics molt marcats. Alguns experts indiquen que aquesta nova organització pot fer perdre vots a Biden, que no té una base de votants tan fidelitzada com Trump.

El Partit Sense Etiquetes té com a objectiu inicial ser present a les llistes electorals de tots els estats del país. Aquest objectiu, a més d’ambiciós, és un repte complex i costós. Fins ara, el partit ha aconseguit l’autorització per aparèixer a les paperetes electorals de deu estats, incloent-hi Carolina del Nord, Alaska, Arizona, Arkansas, Colorado, Florida, Nevada, Oregon, Dakota del Sud i Utah. Malgrat això, encara han de guanyar la inclusió en quaranta estats més i al Districte de Colúmbia.

Joe Cunningham, director de No Labels Party i exrepresentant demòcrata a la cambra baixa dels Estats Units per Carolina del Sud, va explicar en una entrevista a El Punt Avui que l’objectiu principal ara és estar a totes les circumscripcions electorals del país. “Assolir la presència a les llistes electorals és un procés complicat, però estem segurs que ho aconseguirem en els pròxims mesos”, va remarcar. I l’organització Partit Sense Etiquetes està fent passos endavant. La setmana passada va aconseguir registrar més de 15.000 votants a l’estat d’Arizona, una xifra que ha generat inquietud entre els demòcrates, que temen que aquest possible candidat independent perjudiqui les possibilitats de Biden de guanyar les presidencials del 2024.

Aquesta nova formació, amb una clara orientació centrista, aspira a capitalitzar la gran desafecció que la població nord-americana experimenta respecte als eventuals candidats que probablement guanyaran les primàries dels seus respectius partits. Les enquestes revelen que una àmplia majoria dels nord-americans no desitgen veure de nou Biden o Trump en la pròxima campanya electoral. Només un 26% dels nord-americans creuen que Biden s’hauria de presentar a un segon mandat, i un 30% considera que Trump hauria de tornar a presentar-se.

En la conversa amb El Punt Avui, Cunningham va destacar que Sense Etiquetes compta amb el suport d’una àmplia gamma de líders polítics, en gran part centristes, com l’exgovernador republicà de Carolina del Nord, Pat McCrory, i l’exsenador demòcrata de Connecticut, Joe Lieberman.

D’altra banda, el partit també té la vista posada en les presidencials de l’any que ve, en què podria presentar la seva pròpia fórmula de candidats independents, allunyada dels extrems polítics. Larry Hogan, exgovernador republicà de Maryland, va anar més enllà i va afirmar que Sense Etiquetes llançaria “molt probablement” una “alternativa” si Trump i Biden guanyen les nominacions dels seus partits. “Vivim en un moment sense precedents en aquest país, en què dos terços de la gent no estan interessats a votar pels possibles candidats demòcrates o republicans”, va assenyalar el polític en una xerrada organitzada pel partit al setembre.

Un candidat independent

I mentre aquest interrogant roman sense resposta, l’organització Sense Etiquetes va anunciar que celebrarà una convenció per nominar un candidat independent a les eleccions presidencials. La convenció tindrà lloc a l’abril a Dallas, Texas. Encara que Sense Etiquetes no ha revelat els noms dels candidats que concorreran a la convenció, el partit està cercant persones que representin el “centre polític” i que estiguin compromeses amb la reforma del sistema polític.

Tot i això, trobar el candidat ideal serà una tasca complicada, adverteixen els experts. “És molt complicat trobar una figura política que generi confiança i il·lusió a totes dues bandes. Alguns votants potser pensen: «Per votar aquest candidat, prefereixo Biden o Trump»”, va dir en declaracions a El Punt Avui Paul Beck, professor emèrit de la Universitat Estatal d’Ohio. De fet, Beck va explicar que un dels noms que han sonat més als mitjans de comunicació nord-americans, el senador demòcrata Joe Manchin, és un polític “que no és popular entre demòcrates ni entre republicans”.

Alguns analistes, com el professor de ciències polítiques de la Universitat Estatal de Califòrnia Richard Groper, van recordar l’exemple de Ross Perot a les eleccions de 1992 com a candidat d’un tercer partit, que va prendre vots al republicà George H.W. Bush, “possiblement influenciant el resultat i contribuint a l’arribada de Bill Clinton a la presidència”.

El que és una realitat és que el Partit Sense Etiquetes ha arribat per desafiar l’statu quo en el panorama polític dels EUA. La gran incògnita és: aconseguirà aquesta idea impactar en les eleccions presidencials vinents? Ens trobem en el moment en què un candidat independent podria guanyar la batalla per arribar a la Casa Blanca? El futur polític del país sembla incert, i cada moviment i cada candidat poden ser l’element que defineixi l’avenir d’una nació que continua amb l’ai al cor per la seva gran polarització.

26
per cent
dels nord-americans creuen que Biden hauria d’aspirar a un segon mandat, i un 30% consideren que Trump s’hauria de tornar a presentar a les presidencials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]