Política

Feijóo vol que l’“encaix” per Catalunya passi per reorientar el Senat

Assegura que és una demanda dels nacionalistes i proposa un pacte territorial perquè s’hi debatin lleis autonòmiques

Diu que prefereix anar a l’oposició abans de ser un president “intervingut” per l’independentisme.

El candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo ,a la desesperada, ha aprofundit avui en la idea que va llençar dimecres de buscar un “encaix del problema territorial català” amb un pacte d’estat d’acord amb la llei i la Constitució i ha assegurat que es tractaria d’un acord territorial per a totes les autonomies que té com a punt principal la reorientació del Senat per garantir que és una cambra territorial i no només de “segona lectura”. Feijóo ha assegurat que la intenció és que aquesta institució sigui el lloc on s’aborden lleis autonòmiques i ha recordat que els partits nacionalistes sempre han volgut reorientar el Senat. De fet, és una proposta que ja va posar sobre la taula en la reunió que va mantenir amb Pedro Sánchez.

En una entrevista a Antena 3 Feijóo ha afirmat que prefereix no ser president i “protegir” el constitucionalisme a Espanya i, per aquest motiu prefereix quedar-se a l’oposició i no ser un president “intervingut” per l’independentisme. Preguntat per les possibilitats que hi hagi una repetició de les eleccions, Feijóo creu que si Puigdemont vol, hi haurà eleccions. Per tant, que la qüestió està a les mans de l’expresident de la Generalitat exiliat a Brussel·les.

El president dels populars ha tret importància a les crítiques internes que va provocar la seva intenció inicial de reunir-se amb JxCat, que va rectificar després d’escoltar les exigències de Carles Puigdemont, i ha indicat que ell no té al seu partit els “problemes” que sí que té Pedro Sánchez amb les crítiques de Felipe González o Alfonso Guerra. Davant d’aquesta situació, ha reiterat que insistirà al l PSOE per intentar aconseguir els quatre diputats que li falten per ser investit president del govern espanyol. “Si alguns líders del PSOE diuen que no és moral ni ètic i que una amnistia no cap a la Constitució, i que no es pot governar Espanya amb un comandament a distància des de Waterloo, que siguin coherents amb el que diuen”, ha conclòs per després considerar “sorprenent” que el PSOE l’acusi “d’incentivar” el transfuguisme.

El cap de llista del PP a Catalunya, Nacho Martín Blanco, ha defensat “reconduir” la situació de Catalunya amb “fórmules assumibles” i ha descartat parlar d’amnistia ni autodeterminació. En una entrevista a SER Catalunya, Martín Blanco ha dit que veu “absolutament assumible” el missatge de Feijóo, i considera que “és un polític pragmàtic i moderat que vol beneficiar la convivència al conjunt d’Espanya”, ha afegit. I ha celebrat que faci propostes “sense assumir la lògica del nacionalisme”. El diputat ha rebutjat que l’encaix s’hagi de resoldre amb una reforma de l’Estatut o de la Constitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona