Política

POLÍTICA

Primer acostament del govern espanyol amb l’exili

Primer acostament de l’Estat espanyol amb els polítics independentistes a l’exili des del 2017 amb la vicepresidenta del govern espanyol en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, com a protagonista viatjant fins a Brussel·les, on es va reunir ahir al migdia amb l’expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont.

La trobada d’unes tres hores es va fer al Parlament Europeu, emmarcada en l’inici de les negociacions sobre la investidura de Pedro Sánchez. Una reunió que va encendre els representants del PP, Vox i Cs, que veien en Díaz l’emissària de Sánchez en les negociacions amb “un pròfug”, tot i que des de La Moncloa i del mateix PSOE es van apressar a desmarcar-se’n assegurant que Díaz hi havia anat “en nom de Sumar” i que en cap cas “representava el PSOE”.

Segons les mateixes fonts citades per Efe, Díaz va comunicar el seu viatge per veure Puigdemont diumenge a la nit, amb “fets consumats”, tot assegurant que des dels socialistes espanyols “seguim la nostra via”. Un missatge que la portaveu del PSC, Èlia Tortolero, va accentuar assegurant que “no compromet els socialistes en res”.

En acabar la reunió, totes dues parts van emetre un comunicat conjunt en què apuntaven que la trobada havia estat “fructífera”, permetent establir una “relació normalitzada i estable” entre els partits i coincidien a acordar que cal “explorar totes les solucions democràtiques per desbloquejar el conflicte polític” entre Catalunya i l’Estat. “Compartim la profunda convicció que la política ha de fer-se des del diàleg i els principis democràtics. Compartim la profunda convicció que els problemes polítics han de tornar a la via política, per trobar solucions basades en el diàleg. La democràcia consisteix en el diàleg entre posicions diferents”, explicaven en el comunicat.

El president Puigdemont, en un missatge a les xarxes socials, assegurava que la trobada “forma part de la normalitat democràtica a la Unió Europea”. “Dialogar i mantenir relacions polítiques entre formacions de diferents ideologies no hauria de ser cap sorpresa, ni cap excepcionalitat”, afegia.

La trobada es produïa el dia abans que Puigdemont faci una conferència a Brussel·les en què, tal com va anunciar la setmana passada, fixarà les condicions de Junts per negociar un possible suport a la investidura de Pedro Sánchez. Una conferència avui a la qual assistirà una delegació d’ERC amb els diputats al Congrés Teresa Jordà i Francesc-Marc Álvaro, i també de la CUP, representada pel diputat Carles Riera i el portaveu del secretariat nacional, Edgar Fernández.

Díaz va assistir a la reunió amb Jaume Asens, que és qui encapçala les converses amb els partits catalans per a la investidura, i a la sortida es mostrava optimista sobre les possibilitats d’investir Sánchez i convençuda que hi haurà més trobades amb els representants de Junts.

A banda de Puigdemont, també hi va participar l’exconseller i eurodiputat Toni Comín. Abans de l’inici de la reunió al Parlament Europeu, tots quatre es van deixar fotografiar pels mitjans de comunicació, tot i que van declinar fer declaracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia