Política

CONFLICTE BEL·LIC A L’EST D’EUROPA

Putin promet que s’investigarà l’accident

El president rus, Vladímir Putin, va prometre ahir, dijous, que s’investigaran les causes del sinistre de l’avió privat en el qual viatjava el cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, que es va estavellar dimecres al centre de Rússia.

Durant una reunió en el Kremlin, Putin va lloar la figura de Prigojin, al qual va definir com “un home de talent”, i va transmetre les seves condolences als familiars dels deu ocupants morts, segons informen les agències locals.

Preguntes sense resposta

El tràgic accident de l’avió del líder del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, dos mesos després que es revoltés contra el Kremlin, deixa molts dubtes sense respondre, encara que algunes veus acusen obertament el president Vladímir Putin d’estar darrere de la catàstrofe aèria. “La impressió era que acabaria malament, perquè [el Kremlin] no ho perdona”, va comentar al digital Meduza una font propera a la presidència russa. La font es referia així a la fallida rebel·lió del Grup Wagner contra el Kremlin al mes de juny, quan Putin va advertir que els “traïdors” que havien organitzat el motí respondrien per aquells fets.

Silenci del Kremlin

Mentrestant, les autoritats russes han guardat un hermètic silenci sobre les circumstàncies en què s’ha produït l’accident de l’avió de Prigojin.

Fins fa poc, l’únic funcionari d’alt nivell que havia comentat el succés havia estat el líder del partit oficialista Rússia Justa i expresident del Senat, Serguei Mirónov. “Prigojin destorbava a molts a Rússia, a Ucraïna i a Occident”, havia manifestat en Telegram. Segons el polític, “en un cert moment, el nombre d’enemics va assolir el seu punt àlgid”. “Així que en el cas de Prigojin no es tracta que la víctima es trobés casualment amb la mort, sinó que van ser uns canalles concrets”, va asseverar. Mirónov va avisar aquestes persones que “siguin on siguin, el càstig serà inevitable”.

Què va passar?

Segons una de les versions preliminars, l’aeronau va caure des d’una altura de 8,5 quilòmetres, després deser objecte d’un atemptat amb bomba, que estaria amagada en el compartiment del tren d’aterratge de l’aparell.

Mentrestant, una altra versió apunta a un míssil de les defenses antiaèries com la possible causa de la sobtada caiguda del jet privat de Prigojin, en el qual viatjaven un total de 10 persones, inclòs el “número dos” de Wagner, Dmitri Utkin. També es consideren com a possibles causes un error tècnic o una fallada humana.

Pel que fa a una possible implicació de Kíiv en el succés, insinuada per alguns analistes russos, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ho va negar ahir, dijous, rotundament i va assegurar que Kíiv “no va tenir res a veure” amb el sinistre. “Tots entenem qui n’està al darrere”, va dir.

D’altra banda, les autoritats van informar de l’obertura d’un cas penal per esclarir els fets.

Membres de Wagner demanen paciència. “Podria ser el seu doble”, va dir una familiar d’un combatent de Wagner, i alguns periodistes d’investigació també han demanat que s’eviti precipitar-se amb conclusions sobre la defunció de Prigojin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia