Política

Sumar diu que no hi ha “cap limitació legal” per l’amnistia

El diputat Enrique Santiago no descarta que la presidència del Congrés pugui recaure en una força independentista

L’exconseller de la Generalitat Joaquim Forn ho considera “un pas necessari però insuficient”

El diputat de Sumar i portaveu d’IU al Congrés, Enrique Santiago, ha assegurat que una amnistia a tot el col·lectiu independentista, com exigeix Junts per fer possible el seu suport a la investidura de Pedro Sánchez, a més del referèndum, no té “cap limitació legal”. “Les converses amb qualsevol força per formar govern estan obertes”, ha subratllat Santiago i recull EFE, insistint que reputats juristes mantenen que “no hi ha cap limitació perquè s’aprovin indults, indults ampliats o amnisties”.

Això no vol dir, ha matisat, que Sumar recolzarà una eventual llei d’amnistia: “Això no significa que sigui el que correspongui o deixi de correspondre: caldrà veure com es conformen les majories de govern”.

Les declaracions de voluntat de Santiago ja han tingut la resposta de l’exconseller de la Generalitat Joaquim Forn, que està sentenciat pel Tribunal Suprem arran del referèndum d’independència de l’1 d’octubre de 2017, ha considerat “un pas necessari però insuficient”. Forn ha valorat a Vilaweb que “és evident que cal posar l’amnistia damunt la taula”, però que “això tot sol no resol el conflicte polític entre Catalunya i Espanya”.

L’opinió de Forn contrasta amb la d’una altra exconsellera del Govern que presidia Carles Puigdemont: Dolors Bassa, d’ERC. La republicana creu que “l’amnistia és una bona justificació del suport dels partits independentistes” a Sánchez i que la investidura “és una oportunitat per a condicionar el govern estatal a noves fites”, ha dit al mateix digital.

També s’han pronunciat sobre la qüestió l’exconseller d’ERC durant el tripartit liderat per Pasqual Maragall Xavier Vendrell, que és un dels encausats per la investigació oberta a Tsunami Democràtic. Vendrell ha demanat “ser pragmàtics” perquè el sobiranisme “pot condicionar la investidura espanyola” i ha defensat que “una amnistia total sí que justificaria el suport a la investidura”. Tot i això, ha advertit que “això no passarà” perquè “el poder no li ho permetria” al PSOE encara que hi estigués disposat. En canvi, veu possible “reforçar la nació” si s’obté el traspàs de Rodalies o de la gestió de l’aeroport del Prat.

Presidència del Congrés

El diputat de Sumar tampoc no descarta que la presidència del Congrés pugui recaure en una força independentista o nacionalista: “Estem construint una aliança àmplia i considero que cap proposta no està descartada”. Santiago ha assenyalat que aquesta “respectable” proposta que ha posat sobre el tauler l’encara portaveu d’Unides Podemos Pablo Echenique, així com altres que es plantegin, “s’hauran de discutir col·lectivament”.

Santiago, que ha acudit al Congrés per presentar les seves credencials com a diputat, s’ha referit a més a la voluntat de Vox per recolzar una investidura en solitari d’Alberto Núñez Feijóo, però ha recalcat que el PP “no té aliats, ningú no li agafa el telèfon perquè ha vinculat les polítiques a l’extrema dreta”.

El PP continua agafant-se a un ferro roent, ja que necessitaria el suport també del PNB que avui ha ha reiterat que no ho pensa fer. “Res canvia. Si algú creu que canviarem d’opinió és que no ens coneix”, han assegurat fonts de la formació després que des de Gènova assegurin que estan treballant per a aconseguir els suports necessaris. Entre els que ja té assegurats, el d’UPN, que aquest dilluns ha ratificat el seu sí a Feijóo i que, juntament amb Vox, sumarien 171 diputats, lluny dels 176 necessaris per la majoria..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia