Política

Níger

Els països europeus comencen a evacuar els seus ciutadans

França anuncia un operatiu i ofereix als ciutadans d’altres països europeus la possibilitat d’afegir’s-hi

Els governs militars de Guinea, Mali i Burkina Faso es desmarquen de l’ultimàtum de la Cedeao

L’assalt a l’Ambaixada francesa al Níger durant una manifestació diumenge en suport dels colpistes a la capital, Niamey, ha posat en alerta, els governs europeus i algunes cancelleries, com les de la mateixa França, l’Estat espanyol o Itàlia, ja preparen l’evacuació dels seus ciutadans del país africà.

El Quai d’Orsay ha anunciat que aquest mateix dimarts començarà l’operatiu per extreure els civils francesos que són al Níger, que estima entre 500 i 600 persones, i la resta de ciutadans europeus que s’hi vulguin acollir. “Tenint en compte la situació a Niamey, dels actes de violència perpetrats contra la nostra Ambaixada i del tancament de l’espai aeri, que deixa els nostres compatriotes sense la possibilitat de sortir pels seus propis mitjans, França prepara l’evacuació dels seus nacionals i dels ciutadans europeus que desitgin abandonar el país”, ha assenyalat el ministeri francès d’Exteriors.

A banda de mig miler de civils, França té un contingent de 1.500 militars per donar suport a la lluita contra el terrorisme d’arrel gihadista.

El govern espanyol també ha pres la decisió d’organitzar l’evacuació per via aèria dels més de 70 nacionals localitzats al Níger. Segons el ministeri espanyol d’Exteriors, el personal de l’Ambaixada a Niamey s’ha posat en contacte amb els residents i visitants al país africà per coordinar la seva sortida per “l’absència de vols comercials després del tancament de l’espai aeri al Níger i l’actual inestabilitat al país”, on una junta militar es va fer amb el poder la setmana passada després de deposar el president legítim del país, Mohamed Bazoum.

El titular del departament, José Manuel Albares, ja va fer demanar ahir a tots els espanyols que estiguin al Níger que es posessin en contacte amb l’Ambaixada. Exteriors ha posat a disposició dels nacionals que hi són un correu electrònic i número de telèfon d’emergència consular per coordinar l’evacuació.

En la mateixa línia, el govern italià noliejarà un avió perquè els seus ciutadans al Níger, al voltant d’un centenar de civils, puguin abandonar el país si ho volen fer. El vicepresident de l’executiu i titular d’Exteriors, Antonio Tajani, ha informat de la decisió d’“oferir als nostres conciutadans a Niamey la possibilitat de sortir de la ciutat en un vol especial a Itàlia”. Tajani, que no ha concretat cap data per aquest vol, ha afegit que l’Ambaixada italiana a la capital “romandrà oberta i operativa”, entre altres coses per “contribuir als esforços de mediació en curs.

A més del centenar de civils, hi ha uns 350 militars italians al Níger, entre instructors i contingents de seguretat. El ministre italià de Defensa, Guido Crosetto, va assegurar ahir que “actualment no hi ha perills particulars per a la seguretat dels italians, civils i militars”.

Alemanya, que té pocs residents al Níger, ha descartat una operació pròpia però ha instat els seus ciutadans a abandonar el Níger i els ha recomanat que “acceptin l’oferta” dels vols d’evacuació que organitza França.

La Unió Europea no ha decidit de moment evacuar “formalment” el seu personal al país africà però ha ofert als seus funcionaris la possibilitat de marxar del país de manera voluntària i s’ha referit a les operacions franceses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà