Política

Níger

Intent de cop d’Estat contra el president Bazoum

Militars de la guàrdia presidencial l’haurien retingut al palau

L’oficina de la Presidència avisa que l’exèrcit està preparat per intervenir si no es retiren

Un grup de militars ha capturat aquest dimecres el president del Níger, Mohamed Bazoum, una acció que la Unió Africana ha qualificat d’intent de cop d’Estat.

Membres de la guàrdia presidencial han ocupat aquest matí el palau presidencial i han retingut Bazoum i la seva família, segons ha explicat l’oficina de la Presidència a les xarxes socials. Segons el mateix comunicat , Bazoum i la seva família es troben “bé”. La nota adverteix que l’exèrcit i la guàrdia nacional estan preparats per atacar si els rebels no es retiren.

La guàrdia presidencial, un cos d’elit dedicat a la protecció del cap d’Estat, està comandada per Omar Tchiani, a qui el govern es disposava a destituir precisament avui.

El palau presidencial i els edificis ministerials propers han estat envoltats al migdia per vehicles i efectius militars que s’hi han desplaçat des de bases de fora de la capital, en el que podrien ser els preparatius per entrar a la seu presidencial. Dins aquest perímetre hi ha la seu del primer ministre i diversos ministeris, entre els quals el d’Interior. El personal que hi treballa no ha pogut accedir a les oficines i ha estat enviat a casa. Els militars també custodien la seu de la televisió pública ORTN.

A la tarda els militars han dispersat a trets una manifestació de suport a Bazoum als voltants del palau presidencial.

Aquest és el segon intent de cop d’Estat contra Bazoum des que va ser elegit el 2021. El primer es va produir el 31 de març d’aquell any, dos dies abans de la investidura.

Condemna internacional

El president de la Comissió de la Unió Africana, Moussaki Faki Mahamat, ha condemnat l’“intent de cop d’Estat” al Níger i ha exigit que “cessin immediatament” les “inacceptables accions” d’alguns militars per “soscavar l’estabilitat de les institucions democràtiques i republicanes al Níger”. La Comunitat Econòmica d’Estats de l’Àfrica Occidental (CEDEAO) s’ha afegit a la “condemna més enèrgica” de l’intent de cop d’Estat i ha reclamat als responsables que “alliberar immediatament i sense condicions” el president “democràticament electe”.

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per als Afers Exteriors, Josep Borrell, ha expressat la seva “preocupació pels esdeveniments en curs a Niamey” i ha subscrit la condemna del cop manifestada per les institucions africanes. Borrell ha reafirmat el “ple suport” de Brussel·les al president Bazoum i ha recordat que el Níger és un “soci essencial de la Unió Europea al Sahel, la desestabilització de la qual no serviria als interessos de ningú”.

L’intent de cop d’Estat es produeix enmig d’un augment del terrorisme al país que afecta a cinc de les vuit regions del país, sobretot a les que fan frontera amb el Mali i Burkina Faso, on operen grups afiliats a Al Qaida i Estat Islàmic. En les últimes setmanes més de 10.000 persones han fugit de les seves cases a la regió d’Ouro-Gueladio, a només 65 Km de Niamey, per la pressió dels grups terroristes d’inspiració gihadista.

El Níger ha mantingut bones relacions amb Occident, i en especial amb França, en un moment en què el Mali i Burkina Faso s’han apropat a Rússia. A l’abril de 2022 el país africà va acollir la força francesa Barkhane i l’europea Takuba que operaven al Mali contra el terrorisme després del trencament entre París i Bamako.

A més de ser un aliat clau d’Occident en la lluita contra el terrorisme a l’Àfrica Occidental, el Níger és un important proveïdor d’Urani d’Europa, principalment de França. No obstant això, és un dels països més pobres del món i pateix els efectes del canvi climàtic i una crisi alimentària que afecta milions de persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries