Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia posa en llista de cerca a un pilot que es va negar a combatre i va fugir a Europa

Mishov està actualment esperant que Lituània avaluï la seva petició d’asil

Rússia ha posat en la llista de persones buscades a un tinent de les Forces Aeroespacials que es va negar a participar en la guerra a Ucraïna i va travessar il·legalment la frontera russa amb un dels països bàltics, a la fi de maig, i que es troba actualment a Lituània.

Es tracta de Dmitri Mishov, de 26 anys, que va escriure una carta de renúncia a la fi de 2022 sabent que Rússia anava a llançar una guerra a Ucraïna, segons el portal independent Mediazona.

No obstant això, la seva renúncia a les files mai va ser considerada a temps i el pilot de la unitat d’helicòpters 44440 de la ciutat d’Ostrov, a la regió de Pskov, va ser enviat a Bielorússia, on es va trobar amb l’inici de la guerra el 24 de febrer de l’any passat.

El militar va assegurar que mai va arribar a participar en la guerra i no va arribar a volar a territori ucraïnès. En una entrevista va condemnar la guerra i va assenyalar que mai se’ls va explicar als militars el motiu d’aquesta agressió. Després de Bielorússia va tornar a una unitat a Rússia l’abril de 2022, segons va relatar.

L’ordre que podia abandonar les Forces Armades va ser signada el 6 de setembre, però el president rus, Vladímir Putin, va decretar la mobilització parcial i va prohibir als militars abandonar les files. Com a resultat la renúncia de Mishov va ser cancel·lada, indica Mediazona en el seu portal.

Una cort militar de Pskov va rebutjar el seu recurs al desembre de l’any passat i el gener de 2023 el comandament va decidir enviar-lo al front.

Per a evitar-ho va tractar de deixar el servei autolesionant-se, però el comandant del seu esquadró va escriure en el seu informe que en les seves accions es denotava una simulació d’una malaltia, aspecte que el Codi Penal de Rússia castiga.

Va ser llavors quan el pilot va decidir marxar de Rússia i va demanar ajuda a l’“Ordre de la República” que, segons el pilot, està integrada per militars retirats “anti-Putin” i que el van ajudar a dissenyar una ruta per fugir del país. El pilot va travessar la frontera russa a la Unió Europea (UE) el 28 de maig passat.

El militar va parlar de la seva fugida amb el servei rus de la cadena BBC a Vílnius, que va publicar l’entrevista el 8 de juny, dia en què Mishov es va lliurar a les autoritats migratòries lituanes.

El Departament de Migració de Lituània li ha permès romandre al país fins que s’hagi avaluat la seva sol·licitud d’asil, segons el portal independent Meduza, al mateix temps que ha estat declarat indesitjable a Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]