Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin anuncia l’arribada de les primeres armes nuclears tàctiques a Bielorússia

El president rus qualifica la mesura de “dissuasòria”

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha dit aquest divendres que les primeres armes nuclears tàctiques ja han arribat a Bielorússia en un procés que acabarà amb el seu desplegament al país veí com a més tard a la fi d’any.

“Les primeres (armes nuclears tàctiques) han estat transportades a Bielorússia. A finals d’any tot aquest procés haurà conclòs. Però es tracta d’una mesura de dissuasió”, va recalcar Putin en el Fòrum Econòmic Internacional de Sant Petersburg.

Els EUA critiquen l’enviament d’armes nuclears a Bielorússia però demana cautela

El secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha qualificat aquest divendres de “provocació” l’enviament d’armes nuclears tàctiques russes a Bielorússia, però ha demanat cautela i ha descartat una resposta nuclear per part de Washington.

“Continuarem fent seguiment de la situació de prop i de manera cautelosa. No tenim cap motiu pel qual reajustar la nostra política nuclear. No hi ha indicis que Rússia es prepari per a usar les armes”, ha dit el responsable de la diplomàcia estatunidenca en una roda de premsa.

El president dels Estats Units, Joe Biden, està compromès a defensar “cada centímetre” del territori de l’OTAN, ha subratllat.

Blinken creu que l’enviament d’aquest armament és una nova “provocació” i una “decisió irresponsable” del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, qui està cedint la sobirania al seu país veí.

A més, va dir que resulta “irònic” que el mandatari rus, Vladímir Putin, estigui desplegant armes nuclears tàctiques a Bielorússia quan un dels pretextos que va utilitzar per a la invasió d’Ucraïna va ser precisament evitar que Kíiv desenvolupés una arma atòmica.

El secretari d’Estat va recordar que tant Ucraïna com Bielorússia van cedir voluntàriament el seu armament nuclear quan es va desintegrar la Unió Soviètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.