Política

El Grup Wagner dona un ultimàtum a Moscou si no rep munició a Bakhmut

Prigojín retirarà els seus mercenaris el proper dimecres, l’endemà del Dia de la Victòria

El cap de l’exèrcit privat rus fa setmanes que es queixa de la manca de munició

Els mercenaris del Grup Wagner es retiraran de la disputada ciutat ucraïnesa de Bakhmut, a la regió oriental de Donetsk, el proper 10 de maig per la manca de munició i l’elevada xifra de baixes que pateixen.

El cap de l’exèrcit privat rus, Ievgueni Prigojin, ha avisat en un vídeo publicat aquest divendres al seu canal de Telegram que el proper dimecres “estarem obligats a entregar les posicions a la ciutat de Bakhmut –Artemivsk per als russos– a les unitats del ministeri de Defensa i a reubicar els mercenaris a la rereguarda per llepar-nos les ferides”.

Al vídeo, Prigojin apareix al costat de diverses fileres de cossos estesos de mercenaris morts i assegura que les baixes haurien estat cinc vegades menors si haguessin rebut la munició que fa temps que demana. “Retiro les unitats del Grup Wagner de Bakhmut perquè amb la manca de municions estan condemnats a una mort sense sentit”, diu en un to escalfat. Només ahir van morir 116 combatents de Wagner a Bakhmut, segons el cap dels mercenaris. “Aquests són els nois que han mort avui, la sang encara és fresca”, assenyala.

Prigojin es queixa des de fa mesos que el ministeri de Defensa rus no subministra a les seves unitats desplegades a la ciutat ucraïnesa la munició promesa i que només disposen del 30 % de les bales i projectils que necessiten.

A principis de març l’empresari ja va amenaçar en un vídeo publicat a Yotube amb replegar les seves tropes de Bakhmut. Prigojín va advertir que, si ho feien, “s’ensorraria tot el front” i que aquest enfonsament podria arribar “fins a les fronteres de Rússia i, potser, més enllà”. Els mercenaris de Prigojín són la força d’assalt russa a la batalla per la ciutat de Bakhmut, que ja dura vuit mesos.

El fundador del grup de mercenaris assegura que des del març reclama a les autoritats russes suport logístic però no ha rebut en resposta “ni una única carta”. “Tenim un 70 % d’escassedat de munició. Xoigú! Gerasimov! On és la munició”, exclama al vídeo en al·lusió al ministres de Defensa i al cap de l’Estat Major rus, respectivament. Adreçant-se a ells amb insults –que no s’escolten al vídeo–, Prigojín assenyala els cadàvers dels seus mercenaris i els hi etziba que aquests “van venir aquí com a voluntaris i moren perquè vostès es puguin engreixar a les seves oficines”.

El termini anunciat avui per a la retirada és especialment simbòlica perquè es produirà l’endemà del Dia de la Victòria, el 9 de maig, una diada festiva a Rússia en la que es commemora la victòria de la Unió Soviètica sobre l’Alemanya nazi a la Segona Guerra Mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES