Política

Zelenski demana a La Haia un tribunal internacional especial que jutgi Putin

El president ucraïnès realitza una visita sorpresa als Països Baixos després de viatjar ahir a Finlàndia

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha visitat aquest dijous el Tribunal Penal Internacional (TPI), a La Haia, on ha reclamat la creació d’un tribunal especial per “castigar els crims de l’agressió russa” al seu país.

En el seu discurs, el president ucraïnès s’ha mostrat confiat que el seu homòleg rus, Vladímir Putin, sigui portat davant la justícia pels crims de guerra contra Ucraïna. Ha posat d’exemple que només al mes d’abril Rússia ha comès 6.149 crims de guerra a Ucraïna i ha matat 207 civils, entre els quals 11 nens. I ha recordat que ahir mateix 23 civils van morir i 45 van resultat ferits per un bombardeig rus a Kherson.

Segons ell, Putin “mereix ser condemnat pels seus actes criminals” i ha de ser jutjat a La Haia, “la capital del dret internacional”. “Estic segur que això passarà quan guanyem. I guanyarem”, ha augurat el polític ucraïnès.

A parer seu, un tribunal internacional especial és l’única instància que pot garantir que els responsables d’una guerra d’agressió retin comptes. Zelenski s’ha referit a l’experiència del Tribunal de Nuremberg, que va jutjar els jerarques nazis després de la Segona Guerra Mundial.

La creació d’un tribunal internacional especial per jutjar els crims a Ucraïna ha rebut el suport de 35 països, entre els quals Països Baixos i els dels països nòrdics (Islàndia, Dinamarca, Noruega, Suècia i Islàndia), amb els líders dels quals es va reunir ahir durant la seva visita a Hèlsinki. Altres, com Estats Units, han plantejat un tribunal “hibrid” o “conjunt”, és a dir, amb participació internacional però basat en les lleis ucraïnès.

El dirigent ucraïnès ha rebutjat la “immunitat híbrida” per als criminals de guerra i ha apostat per “decisions audaces” per corregir les deficiències del dret internacional. Zelenski ha avisat que “és la nostra responsabilitat històrica” fer inevitable el càstig del crim d’agressió per evitar noves guerres. “Està en joc alguna cosa més que el destí d’un país: es pot aconseguir la derrota d’un agressor i el final de les guerres d’agressió com a tals”, ha proclamat.

El TPI va emetre a mitjan març una ordre de detenció contra Putin –i una altra contra la sa seva comissionada per als Drets dels Infants, María Lvova-Belova– per la presumpta deportació forçada de desenes de milers de nens des de zones ocupades d’Ucraïna a Rússia, que pot constituir un crim de guerra.

Zelenski ha arribat aquest dijous als Països Baixos procedent de Finlàndia en una visita sorpresa per raons de seguretat. L’ucraïnès ha aterrat a la nit a l’aeroport d’Schipol d’Amsterdam en un avió del govern neerlandès i ha estat rebut a La Haia pels presidents del Senat i del Parlament, Jan Anthonie Bruijn i Vera Bergkamp. També s’ha reunit amb el primer ministre, Mark Rutte. La visita de Zelenski coincideix amb el Dia de la Memòria, en record dels caiguts a la Segona Guerra Mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

El ple municipal aprova una nova ordenança de civisme

VILABLAREIX
guerra europa

Rússia llança una ofensiva sobre la regió de Khàrkiv que obliga a evacuar diverses localitats

barcelona
tribunals

Petició de nul·litat d’actuacions en el cas dels CDR acusats de terrorisme

barcelona
política

Vergés fa una darrera crida “a mobilitzar el vot al president Puigdemont”

amer
Política

Puigdemont critica que es pugui investigar els mossos que el protegeixen a Argelers

barcelona

El cap de llista del Partit Verd europeu dona suport a Eloi Badia

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit d’Israel encercla amb tancs l’est de Rafah

barcelona
Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona
Unió Europea

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les