Política

El fum preelectoral emboira el ple de Barcelona

Foc encreuat entre els grups en una sessió maratoniana en què l’oposició carrega en temes com la seguretat ciutadana

La majoria fa fer marxa enrere en el trencament de relacions amb Israel

L’Ajuntament de Barcelona va viure ahir un ple maratonià, de quasi vuit hores en dues sessions, que va servir per refermar que l’ambient polític de la ciutat viu immers de ple en el fum preelectoral que tot ho contamina. En el ple s’hi van prendre pocs acords concrets, un dels quals va ser l’aprovació de la taxa que grava l’ús que fan de l’espai públic les companyies de distribució del comerç digital, o la concessió a la revista Avenç de la medalla d’or de la ciutat. El gruix del debat va ser això, debat i picabaralla entre els diversos grups, buscant una posició a la graella de sortida de cara a la cursa electoral del maig.

L’ordre del dia del ple convidava al debat polític, ja que després d’escoltar l’informe del síndic de greuges, David Bondia, es va entrar en el debat sobre l’estat de la ciutat, en què els dos grups que conformen el govern van tancar files i tant l’alcaldessa, Ada Colau, com la socialista Laia Bonet van defensar la gestió.

Els dos socis de govern van tornar a fer pinya per rebutjar una iniciativa d’ERC que pretenia reprovar el govern per la marxa del regidor Jaume Collboni per dedicar-se, obertament, a la campanya electoral. Hi van votar a favor ERC i Junts; l’abstenció de la resta de grups de l’oposició va forçar un empat que va desfer el vot de qualitat de l’alcaldessa.

Quan la unitat de vot entre comuns i socialistes es va trencar va ser en el moment de debatre la iniciativa ciutadana que demana trencar relacions amb Tel-Aviv i que l’alcaldessa Colau ja ha dut a la pràctica amb un decret d’alcaldia. En aquest punt, l’alcaldessa va sortir derrotada, tant en el debat que hi va haver en el ple ordinari com el que es va produir després en un ple monogràfic sobre el tema.

El govern va ser reprovat per la qüestió de la seguretat, a instàncies de Junts. Hi va haver un debat agre en què el regidor Albert Batlle va acusar Junts d’atiar la inseguretat amb els incidents postsentència i postdetenció de Pablo Hasél.

LA XIFRA

1
vot,
el de qualitat de l’alcaldessa, va impedir reprovar el govern per la marxa de Jaume Collboni a fer campanya.

Muriel Casals tindrà un carrer o una plaça a la ciutat

L’alcaldessa, Ada Colau, va afirmar ahir que l’equip de govern de Barcelona ja treballa per tal que la ciutat dediqui un carrer o una plaça a qui va ser presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals. A iniciativa del grup d’Esquerra, es va portar al ple la reivindicació ciutadana per tal que Casals rebi l’homenatge de la ciutat. “És ella que honora Barcelona”, va dir Ernest Maragall en la defensa del prec a l’alcaldessa sobre la incorporació de Casals al nomenclàtor de la ciutat. Per Maragall, Casals “és la millor personificació del que hauria de ser la ciutat”, al marge de contribuir a la necessària feminització del nomenclàtor de la ciutat.

Sobre aquesta qüestió, Colau va explicar que actualment el 8% dels carrers i places de Barcelona porten nom de dona, percentatge que s’ha incrementat dos punts durant l’actual mandat. Colau va explicar que l’Ajuntament està parlant amb la família de Muriel i Òmnium, però va avisar que no és senzill el canvi de nom d’un carrer o plaça. No es va fer esment de l’emplaçament de la plaça Tetuan com a possible espai, tal com demanen els veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]