Política

ETA torna a matar un polític després de sis anys sense fer-ho

La mort a trets d'Isaías Carrasco, de 42 anys i regidor del PSE a Arrasate (Guipúscoa) fins fa nou mesos, significa el retorn d'ETA als atemptats contra càrrecs i excàrrecs electes i polítics de tots els nivells. Des que el 1973 l'organització armada va matar l'almirall Luis Carrero Blanco, que a més de militar era president del govern de Franco, 37 polítics han mort en atemptats.

L'estratègia va ser especialment sagnant entre 1995 i 2003, període en què van morir 20 polítics. L'últim va ser el regidor socialista Juan Priede Pérez, d'Orio (Guipúscoa). Posteriorment encara va ser assassinat el militant del PSE i membre de la plataforma Basta Ya Joseba Pagazaurtundua, però en gran part va ser escollit com a blanc perquè era cap de la Policia Municipal d'Andoain.

Els atemptats a polítics es van aturar entre 1984 i el 1995, però el gener d'aquell any va morir a trets Gregorio Ordóñez, regidor del PP. L'any següent va ser assassinat Fernando Múgica, dirigent històric del PSOE i, el 12 de juliol de 1997, el regidor del PP d'Ermua Miguel Ángel Blanco, després d'un segrest de dos dies per exigir l'acostament dels presos d'ETA a Euskadi, acostament que no es va produir.

En els anys següents aquests atemptats contra polítics van arribar a Catalunya on l'any 2000, el més sagnant també a la resta de l'Estat, van morir el regidor de Sant Adrià del Besós José Luis Casado i el de Viladecavalls Francisco Cano Consuegra, tots dos del PP. També va ser assassinat a Barcelona Ernest Lluch, exministre del PSOE.

L'exregidor socialista mort aquest divendres, últim dia de la campanya electoral, ha sigut tirotejat a la porta de casa seva. Estava amb la seva exdona i una de les seves filles. L'assaltant anava a cara descoberta i li ha disparat per l'esquena diversos trets, que l'han ferit de mort al cap i al coll.

Carrasco va ser regidor pel Partit Socialista d'Euskadi (PSE) des del 2003 fins al maig 2007, en què es va tornar a presentar a les eleccions amb el número 6 de les llistes del PSE però no va entrar al consistori perquè el seu partit només va obtenir quatre regidors. Acció Nacionalista Basca (ANB) va guanyar els comicis i governa Arrasate amb Ezker Batua.

Investigadors policials i càrrecs polítics, inclòs el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el lehendakari, Juan José Ibarretxe, donen per fet que ETA és l'autora de l'atemptat. Aquesta és, doncs, la tercera vegada que l'organització armada apareix en aquesta campanya electoral. El 23 de febrer, a través d'un comunicant, va avisar de l'existència d'un artefacte en un repetidor de televisió de Bilbao. La bomba, de 4 quilograms d'explosiu, va esclatar dues hores després quan era manipulada pel robot de la policia. Va causar bastants danys materials, però no va provocar víctimes.

Sis dies més tard, el 29 de febrer, ETA va col·locar un artefacte a la seu del Partit Socialista d'Euskadi a Derio, a Biscaia. L'artefacte va esclatar de matinada, a la plaça de l'Arbre de Gernika de la ciutat. L'artefacte, col·locat per dos encaputxats i carregat amb uns 3 quilos d'explosius, tampoc va fer víctimes en aquest cas, però sí destrosses importants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.