Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Scholz promet més suport militar a Ucraïna i inclou els Patriot com a opció

El canceller s’obre a la possibilitat de facilitar bateries antimíssils

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha ratificat aquest dimecres a Davos el compromís del seu país de brindar a Ucraïna tot el seu suport i pel temps que calgui i va incloure l’opció dels sistemes de defensa Patriot que ve reclamant Kíiv.

“Continuarem fent costat a Ucraïna amb amplis enviaments d’armes, en coordinació amb els nostres socis”, ha afirmat el líder alemany, en la seva intervenció davant el Fòrum Econòmic Mundial de Davos, per a afegir que en això s’inclouen “sistemes defensius com IRIS-T o Patriot”.

Alemanya està sota fortes pressions de diversos dels seus aliats perquè proveeixi Kíiv de tancs del tipus Leopard, després d’haver subministrat ja blindats del tipus Gepard i compromès l’enviament dels Marder, mentre que el dilluns va començar a traslladar tres bateries del sistema Patriot a la veïna Polònia.

En la seva intervenció davant aquest Fòrum, Scholz ha recordat que l’aportació del seu país a l’ajuda a Ucraïna va aconseguir ja l’any passat els 12.000 milions d’euros i va insistir que el seu compromís en la defensa d’aquesta país enfront de l’agressió russa es mantindrà “mentre sigui necessari”.

La seva voluntat és fer costat a Ucraïna “fins on calgui”, va insistir ja en la ronda de preguntes, qüestionat sobre la indeterminació que s’atribueix –tant des d’Ucraïna com d’alguns aliats– a Alemanya quant a nous subministraments d’armament pesant, concretament els Leopard. “Estem entre els principals aportadors d’armes a Ucraïna”, ha argumentat, per a al·ludir als Estats Units entre els països que sí que superen la contribució alemanya –”el no que no és una sorpresa”–.

El canceller ha afirmat a continuació que el seu país no és el que envia “més armes” a Kíiv, però que les que subministra són “d’alta eficiència”, encara que sense donar una resposta a la qüestió dels Leopard.

Scholz havia obert el seu discurs expressant les seves condolences per la tragèdia ocorreguda avui a la regió de Kíiv, en estavellar-se l’helicòpter en què viatjava el ministre de l’Interior, Denis Monastyrsky.

El canceller ha afirmat que “la guerra de Rússia va impactar sobre tots nosaltres” i ha obligat el món a “adaptar-se a noves realitats geopolítiques”, en col·locar-li davant una “espasa de Democles”, en què el perill era caure en una nova fragmentació, desglobalització i desacoblament”.

“Rússia ha fracassat en tots els seus objectius”, va prosseguir, i Alemanya ha avançat “en uns pocs mesos” cap a l’objectiu de la total independència energètica respecte al gas, el petroli i el carbó russos.

La intervenció de Scholz a Davos precedeix a la cita ministerial de l’OTAN del pròxim divendres en la base estatunidenca de Ramstein, en territori alemany, que estarà centrada en el suport militar a Ucraïna.

El líder alemany ha abordat aquesta qüestió anit en una conversa amb el president dels Estats Units, Joe Biden, mentre que demà s’espera ja la visita a Berlín del secretari de Defensa estatunidenc, Lloyd Austin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES