Política

Puigcercós parla amb Montilla i li garanteix "estabilitat"

Exposarà les prioritats al president i garanteix que a la tardor se n’actualitzarà el contingut

Un aplec de trabucaires al Bruc (Anoia) amb motiu dels 200 anys de la victòria de les guerrilles catalanes contra l’exèrcit napoleònic va ser el simbòlic escenari triat pel nou president i el nou secretari general d’ERC, el tàndem Joan Puigcercós-Joan Ridao, per fer la seva primera aparició pública fora de les parets de la seu nacional del carrer Calàbria. Simbòlic perquè tots dos aspiren que ERC deixi de ser definitivament el timbaler del segle XXI i passi de partit de trinxera i resistència a un potent exèrcit democràtic. I el nou tàndem creu que això es fa buscant la centralitat. “El canvi tranquil”, proclamen. “Change we can believe”, diu Obama.

I la centralitat passa aquesta setmana per desarmar de webs i logos alternatius les candidatures que han optat a la màxima direcció d’ERC, de manera que l’executiva que ha de sortir dissabte que ve del XXV Congrés que els republicans faran al Fòrum de Joan Clos representi totes les sensibilitats del partit. I aquestes ja són definitivament quatre. La divisió només entre carodistes i puigcercosistes, montescos i capuletos, és història. Puigcercós considera que com a president ha de liderar amb autoritat i ha explicat en conversa amb aquest diari que a ell li pertoca fer una proposta d’executiva a Benach, Joan Carretero i Uriel Bertran després de parlar amb ells –ja ho va fer amb tots breument dissabte–. Si no l’accepten, considera, és problema seu.

Per integrar totes les sensibilitats i alhora complir el pacte de govern a la Generalitat signat i propiciat dues vegades per Puigcercós –i per Josep-Lluís Carod-Rovira i Ernest Benach– caldrà una setmana de pactes i equilibris.

Puigcercós va fer ahir dues picades d’ullet i només després del congrés es veurà quina és més sincera. D’una banda, garanteix “consolidar i estabilitzar” el govern tripartit. Diumenge a la nit va parlar per telèfon amb Montilla, que el va felicitar per la seva elecció. De l’altra, i amb la vista posada a desactivar el suport als sectors crítics de cara a les votacions de dissabte –hi ha esmena a la totalitat de Carretero i de revisió a l’alça del pacte de govern de Bertran–, li va transmetre al president de la Generalitat que li farà arribar les noves prioritats d’ERC a l’executiu d’entre les que figuren al pacte d’Entesa per “marcar l’agenda política”. Però, a més, va reiterar per enèsima vegada que a la tardor, quan arribi l’equador de la legislatura, es vol asseure amb els socis de govern per “actualitzar” el contingut del pacte de cara als dos últims anys de govern. “I que quedi clar que hi ha una percepció que a Esquerra sempre se li exigeix que compleixi els acords. Esquerra ha de complir, però les altres forces, també”, va dir Puigcercós a TV3.

Carod no renuncia
Una segona part de la legislatura en la qual Puigcercós no pensa forçar la sortida de Carod del govern com a vicepresident: “Està fent una gran feina i, per tant, crec que té encara moltes coses per fer en aquest govern”. Ironia o no –perquè Carod i Puigcercós encara no han parlat després del canvi de rols–, el vicepresident de la Generalitat considera que amb els resultats del superdissabte es mantenen les seves aspiracions “intactes i reforçades”, segons el seu equip, per ser candidat a la presidència de la Generalitat i per guanyar unes segones primàries.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.