Política

Sánchez aprova el decret per la mínima malgrat el ‘no’ d’ERC pel ‘Catalangate’

Bildu salva el pla anticrisi del govern espanyol, que ha sumat el suport de 176 diputats davant els 172 que han rebutjat la proposta

Junts i la CUP també hi voten en contra

El Congrés dels Diputats ha aprovat per la mínima (176 vots a favor i 172 en contra) el decret antixoc per pal·liar l’impacte econòmic de la guerra a Ucraïna, malgrat el vot contrari d’ERC i gràcies als vots de Bildu.

Es 13 diputats d’ERC han votat en contra del decret anticrisi del govern espanyol que es convalida al Congrés dels Diputats. La decisió –que se suma al no de Junts i CUP- plasma el trencament de relacions entre els republicans i el govern espanyol fruit del Catalangate.Un “primer avís” d’ERC al govern espanyol perquè assumeixi responsabilitats. Amb tot, l’executiu de Pedro Sánchez ha aconseguit salvar el pla anticrisi per la mínima i gràcies als vots de Bildu que ha anunciat per sorpresa el seu suport durant el ple.

En un comunicat, ERC ha anunciat a primera hora el seu vot en contra després que el govern espanyol “no s’hagi mogut” per “assumir responsabilitats després del cas d’espionatge il·legal que afecta a més de 60 persones del moviment independentista”. Per ERC, el govern espanyol ha de garantir tota la transparència en el cas Pegasus, un nou cas de repressió política”.

Des del Congrés, la diputada d’ERC Montse Bassa ha retret a l’executiu de Sánchez el Catalangate i ha rebutjat comunicar el sentit del vot dels republicans des de la tribuna de l’hemicicle. “Si volen conèixer què pensem o què votarem al decret preguntin al CNI o a la ministra Robles”, ha reblat

Suports suficients

El govern de Pedro Sánchez ha aconseguit els suports suficients per tirar endavant el reial decret de mesures per pal·lial la crisi per la guerra d’Ucraïna. I és que Bildu ha anunciat el vot favorable dels seus cinc diputats. Amb el seu vot favorable, l’executiu aconsegueix 176 suports, que sumats a l’abstenció de CC fan possible una aprovació per la mínima. La portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, ha recordat que la seva formació sempre ha actuat amb “responsabilitat” prioritzant els interessos dels treballadors “per sobre els propis”, i per tant “avui, un cop més actuarem amb responsabilitat” i “aprovarem aquest decret” perquè “la gent no pot ser qui pagui les conseqüències”.

La decisió de Bildu permet que el decret s’aprovi encara que ERC i el PP votin en contra del text, però dibuixa un cop més una aritmètica al límit, semblant a la que es va veure durant la votació de la reforma laboral, que es va aprovar per un sol vot de diferència gràcies al suposat error del diputat del PP Alberto Casero.

Els socialistes disposen del suport de 176diputats. Són els seus 120 diputats, els 33 de Podem, 6 del PNB, 5 de Bildu, 4 del PDeCAT, 2 de Més País, i els de Compromís (1), Nueva Canaria (1), Teruel Existe (1), PRC (1), i BNG (1), a més de la diputada escindida de Podem María Pita. En total sumen 176 escons, un per sota la majoria absoluta, però suficients gràcies a l’abstenció de Coalición Canaria. Els vots en contra en sumaran 172.

Per aconseguir suports, el govern espanyol va intensificar aquest dimecres els contactes i es va obrir a tramitar el decret com a projecte de llei, de manera que les formacions hi podran introduir esmenes.

L’escenari límit ha forçat que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi posposat el viatge que tenia previst per aquest dijous i divendres a Polònia i Moldàvia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles