Política

Front polític per crear una comissió que investigui l’afer

Els partits independentistes i Podem insten el Congrés a indagar sobre el ‘Catalangate’

El síndic també fa el pas

La revelació periodística sobre l’existència d’un espionatge continu en el temps a una seixantena de figures vinculades a l’independentisme, ja ha començat a agafar una volada política que transcendeix més enllà de Catalunya. Prova d’això és que ahir Unides Podem, conjuntament amb ERC, JxCat, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, Més País, Compromís i el BNG, va presentar una petició conjunta per crear una comissió d’investigació sobre el Catalangate al Congrés dels Diputats. El recorregut de la proposta dependrà del veredicte que adopti la mesa de la cambra i on serà clau el paper que acabi adoptant el PSOE, que continua aferrat a la tesi que les indagacions sobre aquestes matèries estan restringides per llei. De fet, amb aquesta maniobra d’ahir els partits firmants pretenen justament trencar el bloqueig polític que existeix a l’hora d’investigar sobre les despeses reservades de l’Estat i dels secrets oficials, ja que la comissió parlamentària habilitada per fer-ho no es reuneix des de fa dos anys.

En l’escrit ja entrat al registre, Podem i les formacions independentistes argumenten que “la responsabilitat” de l’espionatge destapat pel The New Yorker apunta directament “al govern espanyol” i hi afegeixen que davant d’aquestes sospites cal posar llum “sobre els presumptes mals usos d’estaments i recursos públics per a la persecució política i, concretament, la intromissió en la intimitat i privacitat de líders polítics, institucions i persones individuals”. Dit tot això, els objectius de la comissió haurien de ser “conèixer en detall la implicació de les institucions de l’Estat en les presumptes intromissions il·legals” contra els afectats, a més de dilucidar “el mal ús de les estructures tècniques dels departaments de Defensa, Interior, Vicepresidència i Justícia”.

Per la seva banda, el síndic de greuges en funcions, Rafael Ribó, també ha obert una actuació d’ofici pel cas. Partint de la base que el programa utilitzat per fer els espionatges, Pegasus, només se subministra als governs, el síndic s’ha adreçat al Defensor del Poble perquè “valori l’oportunitat d’iniciar una investigació sobre un eventual ús d’aquest programari per part d’algun organisme de l’Estat”. Igualment, s’ha dirigit també a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i al Departament d’Interior perquè l’informin sobre si han iniciat alguna actuació amb relació al fet que alguns dels espiats són, o han estat, membres del govern de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona
9-N i 1-O

La piconadora del Tribunal de Comptes contra els governs, activa

barcelona