Política

El CNI admet haver espiat independentistes amb autorització judicial

Desconfien de la investigació de Citizien Lab però reconeixen haver fet escoltes a càrrecs públics, líders d’entitats independentistes i CDR, segons ‘El país’

El programari Pegasus es va adquirir a mitjans de la dècada passada

El Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) ha admès que va utilitzar el programa d’espionatge israelià que només poden adquirir estats, Pegasus, per espiar persones de l’entorn independentista català, però assegura que es va fer sempre de manera individualitzada i amb autorització judicial. Així ho informa

Segons informa el diari El País, fonts del servei d’intel·ligència espanyol no revelen ni a qui van espiar ni quan, però desconfien de la investigació de Citizen Lab que va destapar el presumpte espionatge a almenys 65 independentistes amb Pegasus. Asseguren, en canvi, que molts dels que figuren a la llista no van ser espiats mai pel centre. Sí admeten que els líders d’associacions independentistes catalanes han estat objecte informatiu del CNI els darrers anys, en virtut del mandat legal que li atribueix la potestat de prevenir i evitar qualsevol amenaça a la integritat territorial d’Espanya, segons recorda el rotatiu.

A més, les fonts del CNI admeten que l’ens va adquirir Pegasus a mitjans de la dècada passada per uns sis milions. En aquest sentit també informa el diari El Periódico, que assegura que un empresari israelià hauria exercit d’intermediari de l’empresa NSO Group, propietària del sistema d’espionatge Pegasus, i hauria subministrat a membres de la policia espanyola un sistema per irrompre en telèfons i dispositius mòbils sense deixar rastre el 2014.

Les fonts del CNI citades per El país també corroboren que Pegasus s’ha utilitzat per espiar càrrecs públics independentistes i expliquen que, en concret, se’ls ha infectat mòbils particulars que es van utilitzar per contactar amb “grups de caràcter violent com els Comitès de Defensa de la República (CDR)”. Totes les escoltes, afegeixen, es van fer amb autorització judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona