Política

La guerra fa més difícil la relació de la UE i la Xina

Brussel·les retreu a Xi la seva “equidistància” davant la invasió russa d’Ucraïna

Pequín tem que els europeus imposin una línia més dura influïts pels Estats Units

La guerra a Ucraïna ha tensat encara més les ja normalment difícils relacions entre la Unió Europea i la Xina. El bloc europeu i el gegant asiàtic tenen models de govern i visions del món diferents, però mantenen la cordialitat pels interessos econòmics mutus i intenten quedar al marge de la guerra comercial entre Pequín i Washington.

A disgust de tots dos, la invasió russa d’Ucraïna ha afegit desconfiances per possibles canvis de posició en el tauler de joc internacional. Brussel·les tem que el règim de Xi Jinping doni suport al president rus, Vladímir Putin, i formi un bàndol opositor a Occident. Al seu torn, els xinesos sospiten que els europeus s’estan decantant per una posició més dura cap a la Xina perquè necessiten el suport nord-americà en el conflicte.

En aquest ambient polític tens i ple de recels, els presidents del Consell Europeu i la Comissió Europea es van reunir ahir per videoconferència amb el president xinès, Xi Jinping. En una conversa “franca” i “sòbria”, Charles Michel i Ursula Von der Leyen van exigir a Xi més implicació per resoldre la guerra a Ucraïna i van avisar de les repercussions econòmiques que ja està tenint per al gegant asiàtic, que ara mateix està més preocupat pels rebrots de la pandèmia.

“Hem deixat clar que aquest no només és un moment decisiu per al nostre continent, sinó també per a l’ordre internacional basat en normes”, va dir l’alemanya en una roda de premsa posterior a la trobada telemàtica. Tot i que veuen insuficient “l’equidistància” del president Xi, per ara es conformen amb la seva “posició d’equilibri” en aquest conflicte. No dona armes o un flotador econòmic al Kremlin, però tampoc fa res per posar pau.

“Li demanem que, com a mínim, no interfereixi en les nostres sancions contra Rússia”, va suplicar ahir Von der Leyen, tot recordant que les companyies europees “vigilen” qui està ajudant les operacions militars russes per la pressió social. Europa és la principal destinació de les exportacions xineses i representa més del 30% del seu comerç mundial. Tanmateix, Brussel·les no va obtenir ahir les garanties que buscava. Xi té cartes per jugar i, de moment, no descarta ampliar el seu suport a Rússia.

Sense abandonar la seva ambivalència, Pequín vol assegurar-se que la UE no farà pinça amb els EUA contra la Xina. Per això, el president Xi va demanar ahir als líders europeus que actuïn de forma “independent”, segons afirma el comunicat del Ministeri d’Exteriors xinès. Un missatge d’avís perquè redueixi la pressió de Brussel·les sobre les vulneracions de drets humans, que ahir es van tornar a posar sobre la taula.

LA FRASE

L’equidistància no és suficient. Cal una implicació per la pau
Ursula von der Leyen
presidenta de la comissió europea

Augmenten les disputes amb el gegant asiàtic

Les relacions de la Unió Europea amb la Xina no passaven pel seu millor moment quan va esclatar la guerra a Ucraïna. A part dels retrets històrics pel nivell d’accés als respectius mercats, en l’últim any han aparegut noves disputes que han complicat la interlocució entre el club europeu i el país asiàtic.

Fonts diplomàtiques europees admeten que la relació amb Pequín és “difícil” des de principis del 2021, quan el Parlament Europeu va decidir bloquejar la ratificació d’un nou acord d’inversions amb la Xina per les sancions del país a un grup d’eurodiputats. Era una represàlia per diverses sancions europees relacionades amb la repressió a la minoria uigur.

El conflicte diplomàtic entre Lituània i la Xina tampoc hi ajuda. El novembre del 2021 el govern lituà va decidir obrir una oficina de representació a Taiwan, fet que va provocar l’enuig de Pequín, que va expulsar l’ambaixador lituà al país. Vílnius l’acusa de boicotejar el comerç lituà bloquejant importacions de la UE si tenen components fets a Lituània, així que la UE ha portat el cas a l’Organització Mundial del Comerç.

“És difícil moure’s en aquest ambient polític complicat, però la UE busca maneres de garantir els seus interessos davant la Xina”, afirmen fonts comunitàries. Ahir els líders europeus van insistir que cal abordar les disputes, però també van apuntar als problemes de drets humans, un toc d’atenció que no agrada al règim xinès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries