Política

El primer atac en territori rus entela el diàleg amb Kíiv

Moscou culpa Ucraïna d’haver atacat un dipòsit de combustible de Rússia, a 30 quilòmetres de la frontera

Les autoritats ucraïneses acusen els russos d’haver frustrat l’evacuació de Mariúpol

Rússia i Ucraïna van reprendre ahir per videoconferència les negociacions per mirar de solucionar el conflicte. Les converses, però, van quedar entelades per un presumpte atac ucraïnès contra un dipòsit de combustible en territori de Rússia, el primer incident en aquest país des que va començar la invasió, i l’enèsim intent fallit d’evacuar la ciutat de Mariúpol.

Rússia va acusar Ucraïna d’haver atacat un dipòsit de combustible situat als afores de la ciutat russa de Bélgorod, a 30 quilòmetres de la frontera russo-ucraïnesa. Segons el Ministeri de Defensa rus, cap a les cinc del matí dos helicòpters MI-24 ucraïnesos van atacar aquesta instal·lació, destinada al subministrament de combustible per al transport civil.

“El dipòsit no té res a veure amb les forces armades de Rússia. Com a resultat de l’atac, alguns dipòsits van resultar malmesos i es van incendiar”, va explicar Ígor Konashénkov, portaveu castrense. Tot i que no hi ha víctimes, gairebé mig centenar de persones van haver de ser evacuades.

Ucraïna no va ni confirmar ni desmentir que tingui cap relació amb l’incident i el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assegurar que l’atac no contribueix a l’èxit de les negociacions, que es van reprendre tres dies després del primer acostament de posicions entre les dues parts en la reunió celebrada a Istanbul.

“Les nostres posicions sobre Crimea i el Donbass són inamovibles”, va escriure Vladímir Medinski, negociador en cap rus, al seu canal de Telegram. Tot i això, va admetre que “per primera vegada en molts anys, les autoritats de Kíiv han expressat la seva voluntat d’arribar a un acord amb Rússia”. “Ucraïna s’ha mostrat disposada a complir amb les principals demandes en les quals Rússia ha insistit durant els últims anys”, va destacar Medinski, amb referència a la renúncia d’Ucraïna a ingressar a l’OTAN; a pertànyer a blocs militars; a les armes nuclears; a posseir, adquirir o desenvolupar altres armes de destrucció massiva, i a acollir bases o contingents militars estrangers. Això sí, va matisar que tant l’estatus de l’annexionada península de Crimea com del Donbass són intocables.

Sobre aquesta qüestió, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va reiterar que “no hi pot haver ni hi haurà cap compromís sobre la sobirania i la integritat territorial”.

Mentrestant, la situació sobre el terreny continua sent dramàtica, especialment a Mariúpol. L’equip del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) enviat per facilitar l’evacuació de civils no va poder arribar a la localitat assetjada. Les autoritats locals van explicar que els russos van bloquejar l’accés a Mariúpol, on es calcula que malviuen uns 160.000 ciutadans.

LA XIFRA

160.000
persones
estan atrapades a hores d’ara a la ciutat de Mariúpol, assetjada per les forces russes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell