Política

Rússia no atura els bombardejos tot i els acords d’alto el foc

raid ·

Ucraïna acusa la força aèria russa d’haver atacat un hospital infantil a Mariúpol

Moscou i Kíiv s’acusen mútuament de posar en risc Txernòbil

Primera reunió d’alt rang de les dues parts avui a Turquia

Rússia i Ucraïna mantindran avui la primera trobada entre representants d’alt rang des que va començar la invasió russa. La reunió arriba en un clima de màxima desconfiança i enmig d’intensos bombardejos que deixen en paper mullat els compromisos de Moscou de facilitar corredors humanitaris per als milers d’ucraïnesos que fugen de la guerra.

La brutalitat de l’ofensiva russa va assolir ahir un nivell extra després que les forces russes bombardegessin un hospital infantil de la ciutat costanera de Mariúpol enmig d’un alto el foc pactat, que va fer disset ferits segons van explicar les autoritats ucraïneses.

“Atac directe de les tropes russes a l’hospital de maternitat. Hi ha persones, nens sota la runa. Atrocitat! Quant de temps més serà el món còmplice ignorant aquest terror? Tanquin l’espai aeri de seguida”, va escriure Zelenski en una piulada a Twitter. “Atureu els assassinats. Teniu el poder però sembla que heu perdut la humanitat”, hi afegeix el president ucraïnès.

El cap de l’administració militar regional, Pavlo Kyrylenko, va mostrar en un vídeo que va publicar a Facebook els efectes destructius de l’atac aeri rus i va acusar les forces russes d’haver “traspassat el límit de les relacions inadmissibles entre estats i pobles” i d’haver “creuat el límit de la humanitat”.

Segons les autoritats ucraïneses, Rússia havia donat garanties a Kíiv que permetria l’evacuació dels milers de civils que estan atrapats, des de fa dies, a Mariúpol, sota el setge de les forces russes, sense aigua, ni electricitat, ni possibilitat que els arribi menjar. Però, segons denuncia el govern ucraïnès, Moscou va incomplir el seu compromís a Mariúpol, així com en altres ciutats, i va mantenir els atacs aeris. “La destrucció és colossal”, va denunciar l’Ajuntament de la ciutat.

“Rússia continua mantenint com a ostatges més de 400.000 persones a Mariúpol, bloqueja l’ajuda humanitària i l’evacuació i es mantenen els bombardejos indiscriminats”, va denunciar en una piulada el ministre d’Afers Estrangers ucraïnès, Dmitró Kuleba. Ucraïna assegura que han mort almenys 1.170 civils en aquesta ciutat des de l’inici de la invasió i que 47 han estat enterrats en fosses comunes.

Moscou, en canvi, culpa de la situació el govern ucraïnès. El Ministeri de Defensa rus va afirmar ahir que la situació dels civils a Mariúpol ha assolit “dimensions catastròfiques” i en va responsabilitzar Ucraïna. Per la seva part, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assegurar que “les forces russes no ataquen objectius civils”.

Els retrets entre les dues parts es van succeir al llarg de la jornada d’ahir. Totes dues s’acusaven mútuament de les dificultats que troben per desplaçar-se a llocs més segurs els refugiats ucraïnesos, que són més de 2,15 milions de persones.

Kíiv i Moscou també es van acusar per la central nuclear de Txernòbil. La Companyia Nacional d’Energia Ukrenergo va informar ahir que la planta de Txernòbil s’havia quedat sense electricitat a causa dels atacs de les tropes russes, que impedien “fer treballs de reparació i restablir el subministrament elèctric”. Kuleba va alertar que els generadors d’electricitat que proveeixen a la central tenen una capacitat de reserva d’unes 48 hores i que, un cop transcorregut aquest temps, els seus sistemes de refredament s’aturaran. Rússia va donar una versió totalment oposada dels fets i va afirmar que les forces ucraïneses van atacar la xarxa elèctrica que proveeix la central nuclear i que van ser experts russos els qui van actuar immediatament per canviar als generadors dièsel de reserva.

Tot i els forts retrets, els ministres d’Afers Estrangers d’Ucraïna, Dmitró Kuleba, i de Rússia, Serguei Lavrov, tenen previst reunir-se avui al balneari turc d’Antalya, en la primera trobada d’alt rang des de la invasió. Rússia considera la reunió una continuació dels contactes iniciats a menor nivell, i Kuleba en té unes expectatives “limitades”.

LA FRASE

Teniu el poder, però sembla que heu perdut la humanitat
Volodímir Zelenski
president d’ucraïna


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell