Política

Acaba sense cap acord la reunió entre els ministres de Rússia i Ucraïna

Ha estat la reunió a més alt nivell des que ha començat la invasió russa per negociar una sortida al conflicte, encara que les posicions segueixen apartades

Lavrov acusa la premsa de “manipular” sobre l’atac a Mariúpol i diu que Moscou treballa per “no dependre d’Occident”

Rússia abandona el Consell d’Europa i l’acusa de promoure la “supremacia occidental”

La reunió entre Ucraïna i Rússia a Turquia per intentar acostar posicions sobre el conflicte ha acabat sense cap acord substancial que permeti assolir un alto al foc o nous corredors humanitaris. A la sortida de la trobada, el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmytro Kuleba, ha dit que ha fet “tot el possible” per intentar trobar “una solució diplomàtica a la tragèdia humanitària” que viu el país arran de la invasió. En una compareixença paral·lela, el rus Sergei Lavrov ha afirmat que en la reunió “ningú havia d’acordar un alto al foc” i que les demandes de Rússia són “ben conegudes” pels ucraïnesos. Lavrov ha acusat Ucraïna d’actuar per “l’aparença exterior” i ha dit que la premsa “manipula” sobre l’atac a una maternitat a Mariúpol.

El ministre ucraïnès Dmytro Kuleba ha remarcat precisament en roda de premsa que allà on la situació és més cruenta és a Mariúpol, on ahir l’exèrcit rus va bombardejar un hospital maternoinfantil.

Kuleba ha proposat durant la trobada amb Lavrov que s’establís un corredor humanitari, que per una banda permeti evacuar la població civil i, per l’altra, entrar ajuda a la ciutat assetjada. A més, el ministre d’Exteriors també ha sol·licitat a Rússia un alto al foc de 24 hores, per permetre atendre la població i la urgència “humanitària” a la zona del conflicte. “Per desgràcia”, ha puntualitzat, durant la reunió trilateral no hi ha hagut avenços. “No hem fet progressos en aquest punt”, ha dit Kuleba.

“Sembla que s’han de prendre altres decisions per part de Rússia”, ha dit, en referència a la postura expressada per Sergei Lavrov. Tot i això, Kuleba s’ha mostrat disposat a repetir la fórmula i trobar-se novament amb el ministre rus per intentar “trobar solucions” per “acabar amb la guerra Ucraïna, aturar el patiment dels civils i alliberar els territoris de les forces d’ocupació russes”.

Durant la compareixença, el titular d’Exteriors ha dit que a la trobada no s’ha parlat sobre “subministraments militars” a Ucraïna, perquè la seva “prioritat” -i a la que s’ha dedicat “la majoria del temps”- era l’ajuda humanitària. Dmytro Kuleba ha admès que, per a ell, durant tota l’estona “no ha estat gens senzill” escoltar les respostes que li donava Lavrov quan li insistia sobre “la urgència” d’atendre la població civil.

“La meva impressió és que Rússia no vol establir un alto al foc, allò que busca és la rendició d’Ucraïna”, ha dit el ministre. Kuleba ha assegurat, però, que “això no ho tindran” perquè el seu país “és fort, està lluitant” i va “fer caure els plans inicials” de la invasió russa. “Estem oberts a trobar solucions diplomàtiques equilibrades per acabar amb la guerra, però no ens rendirem”, ha afirmat el ministre d’Exteriors.

La rèplica russa

“No és la primera vegada que sentim crits dramàtics sobre les suposades atrocitats comeses per l’exèrcit rus”, ha assegurat Lavrov en roda de premsa, acusant els mitjans de “manipular l’opinió pública arreu del món” amb “informacions falses” sobre la maternitat de Mariúpol i l’actuació dels soldats russos.

El rus ha insistit que Moscou vol una Ucraïna “desmilitaritzada, desnazificada” i “neutral”, i ha acusat el govern de Kíiv de ser “neofeixista”.

Lavrov ha assegurat que Rússia “superarà les dificultats” econòmiques derivades de les sancions imposades pels Estats Units o la Unió Europea i està treballant per fer “tot el possible” per garantir la menor dependència possible de l’economia russa a Occident.De fet, fins i tot ha arribat a parlar d’una batalla “a vida o mort” per defensar “els drets dels russos”. “Hi ha una agressió cap a tot el que és rus: la religió, la cultural, la llengua, la seguretat..”, ha dit Lavrov. “Occident vol que es treballi contra Rússia i tot el que és rus”, ha afegit.

Lavrov ha restat importància a la trobada amb el ministre ucraïnès Kuleba i ha insistit que on s’han d’assolir possibles acords és en les reunions que es fan a Bielorússia. De fet, ha acusat el govern de Volodímir Zelenski d’actuar per “aparences” i de voler esquivar la “feina substancial”.

En aquest sentit, no ha tancat la porta a una eventual trobada entre Zelenski i el president rus, Vladímir Putin, però ha dit que això hauria de ser més endavant, i quan hi hagi passos concrets assolits en les converses en el format de Bielorússia. “No hem vingut aquí per substituir les negociacions que es fan a Bielorússia, allà es parla de qüestions pràctiques, i ja vam dir el que cal: desmilitaritzar Ucraïna, desnazificar-la i un estatus neutral”, ha afirmat. “Hem avisat als ucraïnesos que no crearem un camí paral·lel aquí”, ha puntualitzat.

Rússia abandona el Consell d’Europa

Rússia abandona el Consell d’Europa (CoE) perquè considera que els països de la Unió Europea i l’OTAN l’estan “destruint” i hi promouen “mantres de supremacia occidental i narcisisme”, segons ha informat el ministeri d’Exteriors rus i recull l’agència estatal Interfax. L’organització, amb seu a Estrasburg, va decidir suspendre els drets de representació de Rússia just després de l’inici de la invasió d’Ucraïna, tot i que va precisar que Moscou seguiria vinculada al Tribunal Europeu de Drets Humans. Ara, el ministeri d’Exteriors rus acusa el CoE, amb 47 membres de països europeus, d’actuar “obedientment” sota els dictats dels Estats Units i l’OTAN i voler “canviar la llei internacional”.

“L’evolució dels esdeveniments està sent irreversible, i Rússia no té cap intenció de participar en les accions subversives promogudes col·lectivament per Occident”, afirma el ministeri d’Exteriors rus.

“Rússia no participarà en els intents de l’OTAN i la UE, que obedient segueixen els seus passos, per convertir l’organització europea més antiga en un altre espai on es canten mantres de supremacia occidental i narcisisme. Que ho gaudeixin sense Rússia”, indica Moscou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona