Política

El president Biden tracta de fugir del mirall del Vietnam

La Casa Blanca intenta espolsar-se les culpes del caos a l’Afganistan

El govern rep crítiques per la manca de planificació i la mediocre informació de la intel·ligència sobre el fulgurant avanç talibà

Ningú als Estats Units vol fer-se responsable del que passa a l’Afganistan, especialment quan duu incorporades reminiscències tan clares de la derrota al Vietnam: una sortida precipitada dels nord-americans de Kabul que és un calc de la sortida humiliant de Saigon.

La Casa Blanca està fent els impossibles per intentar desfer-se de la comparació entre el final dels dos conflictes. Una croada que sembla impossible, especialment després que fa un mes el president Joe Biden digués que no tenien res a veure els talibans amb l’exèrcit del Vietnam del Nord, simplement perquè no provocarien “sota cap circumstància” que veiéssim gent “enlairant-se des de la teulada de l’ambaixada dels EUA a l’Afganistan”.

La frase ha tornat amb força, precisament perquè les imatges d’helicòpters evacuant personal diplomàtic entre el caos de la capital afganesa servien per il·lustrar la situació sobre el terreny.

“Això clarament no és Saigon”, va dir el secretari d’Estat, Antony Blinken, en una de les múltiples entrevistes televisives que va donar ahir, intentant maquillar la imatge del fracàs nord-americà a l’Afganistan. La decisió de retirar tropes continua inamovible, amb la justificació que l’objectiu que va dur els EUA al país asiàtic fa vint anys “s’ha complert”.

Si fa uns mesos tothom volia tenir el rèdit de la retirada, ara tothom s’espolsa la responsabilitat i culpa el seu adversari de la decisió. El govern de Biden, per exemple, critica que el pacte entre els talibans i l’administració de Trump d’abandonar el país el maig passat els va permetre reforçar-se per poder llançar l’ofensiva actual.

Com a mínim aquesta és la justificació que ahir Blinken i el secretari de Defensa, Lloyd Austin, van expressar als congressistes nord-americans. Un argument gens acceptat pels republicans, que no van creure’s res i van deixar anar crítiques a l’actual Casa Blanca.

“Sembla que la comunitat d’intel·ligència es va equivocar enormement”, va criticar el congressista republicà Steve Scalise, recordant que els informes més recents del Pentàgon auguraven que Kabul cauria en mans dels talibans en el termini d’un mes. I només ha trigat sis dies.

“Vostès deien que tenien aquest pla”, va etzibar Kevin McCarthy, el líder dels conservadors a la Casa Blanca, “però ningú va planificar aquest resultat. Les ramificacions d’això per als EUA continuaran durant dècades, i no només a l’Afganistan”, va alertar.

LA FRASE

Això no és Saigon. Hem complert la nostra missió a l’Afganistan
Antony Blinken
Secretari d’estat dels eua

Rússia mantindrà els talibans com a organització terrorista

Les autoritats russes no tenen cap intenció d’excloure el moviment talibà de la llista d’organitzacions terroristes prohibides al país, tot i haver recuperat el control de l’Afganistan, va declarar ahir el vicepresident del Comitè de Defensa del Parlament, Iuri Xvitkin. “No podem excloure sota cap concepte el moviment talibà de la llista d’organitzacions prohibides tot i el seu avanç al centre de Kabul”, ja que això, va dir, posaria sobre la taula el tema de la legitimació d’organitzacions terroristes. El diputat rus va assenyalar també que qualsevol conversa amb els talibans haurà de celebrar-se sota la tutela de l’ONU.

La UE alerta que cal aprendre “moltes lliçons”

El president del Consell Europeu, Charles Michel, va alertar ahir que caldrà aprendre “moltes lliçons” de la situació viscuda els darrers dies a l’Afganistan. A través de Twitter, va dir que segueix els esdeveniments i que “la seguretat dels ciutadans de la UE, el personal i les seves famílies és una prioritat a curt termini”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona