Política

Els talibans declaren la fi de la guerra a l’Afganistan mentre es genera el caos a l’aeroport de Kabul

Milers de persones intenten fugir del país en un aeroport col·lapsat i controlat per les tropes nord-americanes per garantir l’evacuació de civils internacionals

Crida internacional per reclamar “la sortida segura i ordenada” d’estrangers i afganesos que volen marxar del país

El cap de l’oficina política dels talibans a Qatar, Baradar Akhund, ha declarat oficialment la fi de la guerra a l’Afganistan en un missatge de vídeo. “Hem aconseguit una victòria que no s’esperava. Hem demostrat la humilitat davant d’Al·là”, ha assegurat l’ex número dos del moviment insurgent en la primera declaració pública d’un líder talibà després de conquerir el país. “Ara es tracta de com servim i protegim la nostra gent, i de com assegurem el seu futur, per oferir-los una bona vida”, ha afirmat.

Mentrestant, a l’aeroport de Kabul es viuen moments dramàtics amb milers de persones que s’acumulen per intentar fugir del país, malgrat la cancel·lació de vols comercials i les restriccions.

L’exèrcit nord-americà controla l’aeroport, en què s’han sentit trets, que les tropes dels EUA han llençat per intentar evitar l’aglomeració de persones que volen pujar als avions.

L’ambaixada dels EUA a Kabul ha alerta als seus ciutadans i altres persones que esperen a ser repatriades que no s’apropin a l’aeroport fins que se’ls cridi per pujar al seu vol degut a la falta de seguretat en les instal·lacions .

El col·lapse del país ha passat en qüestió de setmanes, després que el maig passat les forces dels EUA i de l’OTAN comencessin la fase final de la seva retirada, entregant totes les seves bases militars als afganesos.

El fins ara president Ashraf Ghani va culpar fa setmanes Washington de la crisi del país que, va assegurar, és el resultat de la sortida sobtada de les tropes internacionals, i el procés de pau coordinat pels EUA per a la reconciliació que es va basar en “teories immadures”, segons va dir Ghani.

Crida internacional per una “sortida segura i ordenada”

Crida d’una setantena de països internacionals, inclosos la majoria dels de la Unió Europea , per reclamar una “sortida segura i ordenada” de ciutadans estrangers i d’afganesos que vulguin marxar del país després de la caiguda de Kabul. En ple caos a l’aeroport de la capital afganesa, en mans dels talibans, estats com França, Espanya, Portugal, Corea, el Regne Unit o Noruega, entre d’altres, signen un comunicat que diu que treballen per repatriar ciutadans i insta “totes les parts” a l’Afganistan a “respectar i facilitar” les sortides. “Afganesos i ciutadans internacionals que vulguin marxar han de poder fer-ho: carreteres, aeroports i punts fronterers han de seguir oberts i s’ha de mantenir la calma”, afirmen en el comunicat.

Els estats signants afirmen que els que tenen “posicions de poder i autoritat arreu de l’Afganistan tenen la responsabilitat –i seran els responsables- de protegir vides humanes i propietats, i de restaurar immediatament la seguretat i l’ordre civil”.

“El poble afganès mereix viure amb seguretat i dignitat. Nosaltres, la comunitat internacional, estem preparats per ajudar-lo”, afirmen els signants de la declaració, que també firma l’Alt Representant de la Unió Europea per Afers Estrangers i de Seguretat, Josep Borrell.

Les escenes de caos a l’aeroport de Kabul han provocat diversos morts, segons apunten mitjans internacionals com el Washington Post. Diversos estats, entre ells Espanya, tenen previstos per a les properes hores vols de repatriació de ciutadans nacionals i afganesos que van treballar per les seves administracions al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA